Skovejere: Nu skal vi gøre Danmark selvforsynende med træpiller

I mere end 60 år har skovbruget i Danmark kæmpet for at bruge mindst muligt træ til energiproduktion. Men tiden er inde til et kursskifte.

Sådan lyder udmeldingen fra Dansk Skovforening, der opfordrer danske skoveejere til at udnytte den særlige situation i Danmark. I øjeblikket står kraftværkerne nemlig midt i en massiv omstilling fra kul til træ, og politikerne på Christiansborg bakker op ved at bevare afgiftsfritagelsen på biomasse – også selvom det giver en udfordring med et hul i statskassen.

Læs også: Minister: Brug løs af biomassen, så længe den er bæredygtig

»Nu er spillet vendt. Danmark kommer indtil 2050 til at bruge store mængder biomasse til energi. Det er den klare konklusion i Energistyrelsens analyser af fjernvarme, biomasse og energiscenarier fra maj 2014. Så i de næste 40 år er der konkrete planer for brug af træ til energi,« skriver Dansk Skovforening i deres opfordring til skovejerne.

Flere danske kraftværker har allerede skiftet til træpiller, og de seneste 11 år har Danmark femdoblet sit forbrug af træpiller. Den store omstilling sker dog først i disse år og kræver investeringer for omkring syv milliarder, hvor kullet bliver erstattet af 4,5 millioner ton træpiller om året.

Læs Ingenørens fokus om omstillingen fra kul til træpiller

I kraftværkernes planer er de danske skoves bidrag dog yderst beskedent. Langt de fleste træpiller skal sejles ind fra Nordamerikas skove. Men sådan behøver det slet ikke være, mener Dansk Skovforening.

Danmark har nemlig en fordel i forhold til at producere bæredygtigt produceret træ. Ifølge Dansk Skovforening har vi bedre styr på arealanvendelse, så vi undgå skovdrift i naturfølsomme områder og drikkevandsinteresser, og med dansk produceret energitræ undgår man CO2-udslippet ved at fragte dem over Atlanterhavet.

I øjeblikket vokser de danske skove også markant med en tilvækst på hele 6,7 m3 per år, mens hugsten kun er på 4,3 m3/år, viser undersøgelser foretaget af Københavns Universitet. Universitetet har også konkluderet, at Danmark nemt kan blive selvforsynende med energitræ, især hvis vi øger produktionen af nåletræer.

Læs også: Danske nåletræer kan gøre os selvforsynende med energitræ

Faktisk kan vi blive selvforsynende helt uden en udpining af skovene eller en voldsom udvidelse. Vi skal kun lade skoven vokse med 25 procent, hvilket svarer til den skovpolitiske målsætning fra 1989, der er besluttet i Folketinget.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>