Slagsmål mellem trafikselskaber forhindrer oprydning i Rejsekortets takstjungle

Januar 2015 skulle være måneden, hvor der én gang for alle blev ryddet op i den takstjungle, som ligger bag rejsekortet på Sjælland. Men pendlerne må igen væbne sig med tålmodighed. Der bliver nemlig heller ikke ryddet op denne gang, viser et nyt notat fra Transportministeriet.

Med rapporten ’Et takstområde på Sjælland’ fremlagde Trafikstyrelsen i 2013 tre konkrete strategier for, hvordan man gør takststrukturen på Sjælland mere overskuelig for pendlerne. Samtidig skulle en fælles takststruktur også sikre bedre overgange mellem tog, bus og metro.

Hovedstadsmodel De nuværende priser for hovedstaden udbredes til hele Sjælland med små modifikationer. Målet er, at så mange passagerer som muligt får uændrede priser. Rejsekortprisen er altid mindst 25 pct. lavere end en enkeltbillet.
Hovedstadsmodel – faste prisforhold Priserne modificeres, så det bliver mere gennemskueligt, alt efter om man bruger enkeltbillet, rejsekort eller måneds- eller periodekort. Målet er et fast prisforhold mellem kontantbillet og rejsekort samt et fast prisforhold mellem rejsekort og periodekort. Evt. at rejsekortprisen altid er 43 pct. billigere end enkeltbillet.
Mængderabat – 1-trinsmodel Rejser man meget, får man rabat. Hermed sikres fuld pris fra sjældne brugere. Lavfrekvente brugere af rejsekort skal betale en pris svarende til kontantbilletten. Der gives 25 pct. rabat efter tre rejser på en måned.
Mængderabat – 5-trinsmodel Som 1-trinsmodellen, men med fem rabattrin fra 10 til 50 pct. Kunden skal kende sit rabattrin for at vide, hvad næste rejse koster. Rabatten på rejsekortet ændres, så folk, der rejser sjældent, betaler kontantpris, mens de, der rejser ofte, betaler periodekortpris.

Kilde: Trafikstyrelsen

I drøftelser med DSB, Movia og Metroselskabet blev det senere præciseret til fire forslag, som findes i tabellen til højre. Men den store oprydning kommer altså ikke til at finde sted i januar 2015. Trafikstyrelsen skriver i notatet fra Transportministeriet:

’Trafikstyrelsen vurderer ikke, at det er realistisk at implementere et nyt takstsystem i januar 2015. Det skyldes uenighed mellem parterne DSB, Movia og Metroselskabet’.

Jan Albrecht, der er kontorchef i Trafikstyrelsen, følger op:

»Dermed kan vi på nuværende tidspunkt ikke gå videre med forslag til at få lavet ét samlet takstsystem på Sjælland.«

Erik Frøkjær, der er lektor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, har tidligere berørt rejsekortets udfordringer for takster. Han har desuden fulgt rejsekortet siden dets fødsel med forsøgsordninger i 2007:

»Rejsekortets bagvedliggende struktur bremses enormt af ugennemsigtige takststrukturer, som styres af DSB, Movia og Metroselskabet, hvis vi taler Sjælland og hovedstadsområdet,« fortæller Erik Frøkjær.

Læs også: Styrelse: Sådan kan vi få ryddet op i rejsekortets takst-jungle

Modeller vil gøre det mere gennemskueligt

I forbindelse med trafikselskabernes seneste drøftelse kom konsulentfirmaet Incentive med en række vurderinger af, om de fire løsningsmodeller til højre ville gøre det mere gennemskueligt for pendlerne, når det handler om at få overblik over sin rejse. Incentive konkluderer derfor:

‘De to modeller uden mængde­rabat (hovedstadsmodellerne) er de mest simple, og taksterne ligger tæt på de nuværende takster i hovedstadsområdet. Her behøver kunderne ikke kende deres aktuelle rabattrin for at kunne beregne prisen på deres næste rejse. Vælger man at udbrede hovedstadsmodellen til hele Sjælland, vil kunderne opleve meget små prisændringer’.

Dertil kan man lægge, at prisen for 81 procent af alle rejser maksimalt vil ændre sig fem procent. Dermed er trafikselskaberne relativt sikre på at beholde de samme billetindtægter, og passagerernes gennemsnitspris forbliver mere eller mindre uændret. Men indtil videre må både pendlerne og Trafikstyrelsen have tålmodighed. Eller som der står i det seneste notat:

’Det kan imidlertid konstateres, at en fremgangsmetode, der forudsætter enighed blandt selskaberne om en fælles model, indtil videre ikke har ført til resultater’.

Ingeniøren har forsøgt at få en kommentar fra både DSB, Movia og Metroselskabet. Ingen af selskaberne er vendt tilbage inden for deadline. Heller ikke Rejsekort A/S vil kommentere.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>