Staten vil erstatte velfungerende it-system i gymnasierne

De fleste gymnasieelever vil kunne genkende Lectio, som det it-system de blandt andet bruger til at aflevere de skriftlige opgaver i til eksamen i stedet for at skulle printe dem ud på papir.

Eksamenssystemet er ifølge Macom, der står bag Lectio, i dag udbredt til 80 pct. af landets gymnasier og »fungerer glimrende i praksis« ifølge Gymnasieskolernes Rektorforening. Alligevel er Staten nu ved at planlægge et alternativt nyt nationalt it-system, som gymnasierne skal bruge, når eleverne skal aflevere deres eksamensopgaver.

»Skolerne har allerede høstet de indtægter, de kunne ved at digitalisere eksamensafleveringen, så nu påfører man samfundet en unødvendig udgift,« siger Martin Holbøll, der er direktør for Macom, som står til at miste en sjettedel af omsætningen i virksomheden, hvis Statens it-system XIT-GYM ender med at blive indført.

Projektet er anslået til at koste Staten omkring 35 mio. kr. over de næste ti år, og skal gøre det lettere for myndighederne at kontrollere eksamensafleveringerne.

»Det er en beslutning, vi har taget i Undervisningsministeriet for at få en central løsning. Det er et forretningskritisk område, og derfor vil vi gerne have en løsning, hvor vi har fuld styr på data,« siger vicedirektør for Styrelsen for It og Læring (STIL), Aino Olsen og fortsætter:

»Vi har ikke forholdt os til, at der er andre spillere med løsninger på markedet.«

Læs også: Datalogistuderendes it-projekt: Sådan laver man digitale studentereksamener

Røde lamper hos Statens IT-projektråd

Det statslige eksamenssystem er blevet forsinket adskillige gange, siden forslaget første gang kom på banen i 2011. Her blev det i første omgang lukket ned af Statens IT-projektråd, fordi projektet var for risikabelt. Siden har STIL relanceret projektet, men styrelsen måtte igen tilbage til skrivebordet i foråret, hvor Statens IT-projektråd atter vendte tommelfingeren nedad.

I mandags kom så Rådets seneste vurdering, der igen lød på, at der er tale om et såkaldt højrisikoprojekt. Dette er dog ikke nogen hindring for at gå videre og sende projektet i udbud ifølge STIL:

»Det er blevet vurderet som et højrisikoprojekt på grund af projektets natur. Det er et samfundskritisk it-system, hvor mange studerende kan blive ramt, hvis det ikke virker,« siger Aino Olsen og fortsætter:

»Derfor har vi forøget risikovurderingen af projektet og skal sætte nogle ekstra penge af til det.«

Hos Gymnasiernes Rektorforening anerkender man Lectios praktiske meritter, men efterlyser alligevel et fælles it-system til eksamenerne i alle gymnasieuddannelserne.

Det skyldes blandt andet, at ikke alle gymnasiale uddannelser benytter sig af Lectio til at modtage eksamensopgaverne, og derfor kan censorerne nogle gange ende med at skulle benytte sig af forskellige systemer, hvis de dækker flere forskellige skoler.

»Det er et kæmpe nationalt puslespil, og derfor kæmper vi for en fælles standard,« siger næstformand i Gymnasiernes Rektorforening, Jakob Thulesen Dahl.

Læs også: Sådan skal digitale studentereksamener sikres mod DDoS-angreb

Gymnasium: Udfordring med endnu et it-system

Spørger man ude på det enkelte gymnasium, er entusiasmen for et nyt statsligt it-system mere afdæmpet.

»Det bliver et meget stort og kompliceret system, som vil tage lang tid at køre ind. Der synes jeg, at Lectio-systemet er simpelt, enkelt og velfungerende. Det vil jeg føle mig mest tryg ved i første omgang,« siger uddannelsesleder på Hasseris Gymnasium, Karl Børge Pedersen.

På Hasseris Gymnasium bliver Lectio brugt til ikke bare den digitale eksamensaflevering, men også andre opgaver som planlægning, lektiegivning, fravær og karaktergivning.

»Vi har en kæmpe fordel af at eleverne sidder i et trygt miljø, hvor de kender systemet,« siger Karl Børge Pedersen og forklarer, at det bliver en udfordring for eleverne, hvis de skal til at sætte sig ind i endnu et system med brugernavne og passwords.

Censorerne på størstedelen af gymnasierne bruger Lectio til andet end bare eksamensafleveringer, og derfor vil det give mere bøvl at skulle bruge et statsligt it-system ifølge Martin Holbøll fra Macom.

»Da vi startede med at lave Lectio, havde man omkring 20 forskellige systemer i gymnasiet. Vi har samlet dem, så lærerne får et samlet flow i det her,« siger han.

Til næste sommer vil eleverne på 90 procent af de gymnasier, der bruger Lectio, kunne aflevere deres eksamensopgaver elektronisk.

Det kunne dog have været endnu tidligere, hvis skolerne havde haft mulighed for at implementere løsningen før ifølge Martin Holbøll:

»Udenrigsministeriet var otte måneder om at svare på, om skolerne måtte bruge Lectio til elektronisk eksamensaflevering. Så der bliver også brugt beskidte kneb,« siger han.

Macom var sidste år været involveret i en sag med Styrelsen for IT og Lærings forgænger, Uni-C, omkring sikker behandling af elevers persondata. Her beskyldte Macom Styrelsen for ikke at give virksomheden en såkaldt systemgodkendelse til at indgå kontrakter om sikker databehandling.

Læs også: Macom afviser at indgå kontrakt om sikker behandling af elevers persondata

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>