Her er Intels nye Broadwell-processorer: Glæd dig til fede bærbare i 2015



Intel kommende Broadwell-processorer til bærbare computere

Las Vegas. Er du på udkig efter en ny bærbar så skal du slå bremsen i nu. For verdens største processorvirksomhed, Intel, har netop lanceret deres ventede Broadwell-processorserie til bærbare computere.

Det betyder nye udgaver af i3, i5, og i7-processorer til bærbare computere – desktopmaskinerne må til gengæld vente til senere på året.

Skal du derfor have en ny bærbar computer, vil du med de nye processormodeller enten få en hurtigere bærbar med bedre batterilevetid – eller muligheden for en fornuftig pris på en af de – nu – ældre 2014-modeller. Kan du derfor vente, så hold dankortet i lommen til maskiner med de nye processorer kommer i handlen.

De første modeller forventes i handlen i sidst på foråret 2015 – og du kan kende dem ved at processoren hedder Intel 5XXX (se oversigten til højre)

Ny teknologi driver Broadwell
De nye Broadwell-processorer er baseret på 14 nm-teknologi, og den nu forældede Hasswell-serie som blev præsenteret i juni 2013, var bygget på 22 nm-teknologi. “nm” står for nanometer, og reduktionen fra 22 nm til 14 nm betyder, at der er plads til flere transistorer på samme areal. Intel har reduceret størrelsen af deres processorer med 37 procent, men øget antallet af transistorer med 35 procent.

Sagt i et mere forståeligt dansk: Da chippen fylder mindre kræver den mindre strøm, men der vil samtidig være flere transistorer, hvilket vil sige mere ydeevne. 

Strømforbruget i de forskellige processorer ligger på enten 15 W eller 28 W alt efter størrelsen (i3, i5 eller i7), og de nye processorer skulle give 50 procent bedre batterilevetid ved videoafspilning. 

Intel mener selv, at ved en gennemsnitsbelastning vil de nye chips give omkring en time ekstra batterilevetid. Klart noget som er velkommen i langt de fleste bærbare.



Intels oversigt over de nye Broadwell-processorer. Det er klart den grafiske del, som fylder mest. Foto: Intel



Der er en lang række optimeringer ved de nye processorer, men det bliver spændende at se, hvad de egentlig kan yde, når vi selv får fingre i dem. Intel forventer selv at se de første computere på markedet med Broadwell i mid 2015. Foto: Intel.

Monopol-lignende tilstand på bærbare
Med de nye processorer leveres der også en ny version af Intels HP Graphics, som er en indbygget grafisk løsning, så bærbaren ikke behøver et dedikeret grafikkort.

Tidligere har Intels HD Graphic været noget, som man for alt i verden skulle undgå, hvis du skal spille eller bruge computeren til grafisk arbejde. Men de nye versioner af HD Graphics giver blandt andet mulighed for afspilning af 4K-materiale og opløsning, og de har også fået et ordentligt nøk opad i ydeevne.

Det sidste må få AMD til at ryste i bukserne. AMD er den anden store spiller på processorer til computere, men må se sig slået af Intel.  

Tilbage i 2012 opnåede Intel en markedsandel på 97 procent på netop de bærbare computere, og hvis producenterne kan levere en acceptabel brugeroplevelse med Intels HD Grafpics uden brug af dedikerede grafikkort, som AMD ellers er kendte for at levere i mobile versioner, hvorfor så sætte et grafikkort i?

Processorerne fra Intel kommer i første omgang som dual core-processorer til mobile enheder som bærbare computere og hybrider, imens vi må vente til sommer for at se Broadwell-processorer til stationære computere.

Fokus på andet end hårde tal
Ud over ren computerkraft i mindre skal kommer Intel også med et styrket fokus på andre, lidt anderledes felter. 

For eksempel kan de nye Broadwell-processorer i langt højere grad håndtere stemmegenkendelse i real-tid og også andre teknologier såsom Intels RealSense teknologi, der som en anden Kinect fra Microsoft kan måle og sanse omgivelserne omkring dig i 3D. 

Det virker til at være en tendens. Også AMD har netop haft deres pressemøde, hvor chipfirmaet præsenterede ansigts-login og “Gesture-control”, hvor chipsættet bruges til at omdanne bevægelser foran kameraet til kommandoer.



Intels Broadwell-serie rammer samtlige segmenter af bærbare computere. Core M, som blev lanceret i det sene efterår 2014 er for de tyndeste bærbare, som ikke kræver mange hestekræfter. Foto: Intel.



Ifølge Intel skifter brugere af 2-i-1 computere oftere computeren ud for at få det nyeste. Her ses en oversigt mellem to forskellige Intel-produkter: En computer fra 2012 og en kommende Dell XPS (2015-version) med den nye Broadwell-processor. Foto: Intel

Den ultimative konge – men samtidig håbløst bagud
Mens Intel er suverænt førende for servere, stationære og bærbare pc’er, ser det knap så godt ud for tablets og smartphones, hvor ARM er klart førende. Det er et segment, hvor Intel aldrig kommer til at dominere, selvom Intel i efteråret kom med Core M, en mobil processor som netop skal forsøge at komme mere ind på netop det meget mobile marked.

Det har indtil nu været en noget tabt kamp for Intel. Samsung, Qualcomm og lignende sidder urokkeligt på markedet for processorer til smartphones og tablets – de såkaldte ARM-processorer. Og på trods af et stabiliseret bærbarmarked, er vi stadig i en verden, hvor forbrugeren ofte hellere tager sin mobil eller tablet op end en bærbar.

Der presses på fra Intels side med at få processorer i mobiler og tablets, men det er stadig et fåtal som har, og det er endnu færre af de store flagskibsmodeller, som benytter sig af Intels chips.

Kampen skal kæmpes et andet sted, hvilket må være grunden til, at Intel netop fokuserer på processorer, som skal sidde i hybridmaskiner, 2-i-1-enheder som for eksempel Lenovo Yoga 3 – som har den nyeste Core M – eller Dells kommende XPS 13 (2015-model).

Intel forventer selv at se de første computere på markedet med Broadwell i mid 2015

Læs også: CES 2015: Her de vigtigste emner på verdens største teknologi-messe lige nu

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>