Open source buldrer ind på database-markedet: Har Oracle og Microsoft (snart) et problem?

Database-markedet er i støt vækst og har været det i en del år.

Og måske vil fremtidens database-markedet blive domineret af open source-spillere, som i dag er i fuld gang med at udfordre i dag dominerende selskaber – primært Oracle og Microsoft, der har stor succes på markedet med deres propreitære database-løsninger.

Det kan lyde lidt mærkeligt, for i dag udgør open source-databaserne en meget lille del af markedet for betalte databaser, som domineres af Oracle og Microsofts SQL Server.

Til gengæld står open source-databaserne for 25 procent af den samlede database-brug. Og andelen stiger.

Vokser stabilt
Ifølge analysehuset IDC er det samlede database-marked i dag på omkring 275 milliarder kroner, og det vokser støt og stabilt og ventes at runde 340 milliarder kroner i løbet af de næste par år.

En stigende del af den omsætning vil komme fra open source-databaser, mens de propreitære databaser går en hård tid i møde.

Sådan lyder det fra analysehuset Gartner, der har målt sig frem til, at markedet for de propreitære relationelle databaser voksede med blot 5,4 procent i 2014, mens markedet for open source-databaser voksede med hele 31 procent.

Den kommercielle andel er dog fortsat lille, for med væksten på 31 procent, udgør det samlede open source-marked fortsat kun knap fire milliarder kroner ud af det samlede marked på 275 milliarder kroner.

Men potentialet er altså enormt, for open source-databaserne står for en fjerdedel af brugen.

“Potentialet i [open source-databaser], der overtager workloads, som ellers ville blive håndteret af kommercielle produkter, vil føre til faldende vækst-rater i sidst-nævnte,” skriver Gartner.

Sitet DB-Engines måler løbende databasernes omdømme.


Annonce:


På listen lige herover kan man se, at de open source-baserede databaser – både de relationelle og NoSQL-databaserne- vinder frem i rankingen (grønne tal), mens Oracle og Microsoft SQL Server går ret markant tilbage i rankingen (røde tal).

For Gartner er signalet her, at udviklerne, der arbejder med databaserne, i stigende omfang kræver manøvre-rum og valgfrihed i en grad, som skarp account-kontrol fra leverandørnes side ikke matcher.

“Valg-muligheder for udviklerne er i stigende grad vigtig for bruger-venligheden,” skriver Gartner.

Ifølge analysehuset finder udviklernes valg ofte sted uden hensyn til virksomhedens foretrukne standarder og løsninger, da “brug i stigende grad finder sted uden for it-organisationerne,” skriver Gartner.

Hertil kommer, at open source-baserede relationelle databaser i dag er blevet modnet så meget, at de uden videre kan anvendes til selv de mest krævende opgaver som “standard infrastruktur til en stor del af nye virksomheds-applikationer.”

Læs også:

Linux er her der og alle vegne – bare ikke på din pc

Stor efterspørgsel på dygtige udviklere i Danmark: Her er otte spændende job

Otte vigtige software-tendenser for din virksomhed: Her er otte trends for enterprise software

Er Microsoft på vej til at gøre hele Windows open source?

Microsoft frigiver kode til stort framework: Hele baduljen bliver open source

Microsoft: Vi elsker Linux – indlemmer Linux i stor stil

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>