Atea har kendt til bestikkelsessag i mere end et halvt år



Ateas koncernchef Steinar Sønsteby har i mere end et halvt år kendt til de forhold, som har udløst varetægtsfængslinger og sigtelser for bestikkelse mod seks danskere

It-koncernen Atea har siden sidste efterår kendt til, at ledende og nu forhenværende medarbejdere i Atea gav rejser til indkøbsansvarlige it-folk i Region Sjælland.

Det fortæller Ateas øverste koncernchef, nordmanden Steinar Sønsteby.

Dermed løfter han for første lidt af sløret for, hvordan nuværende og tidligere Atea-medarbejdre angiveligt har “smurt” indkøbsansvarlige i regionen.

Dette er jo ifølge politiets sigtelse noget, der er foregået siden 2007. Hvad er grunden til at I ikke har opdaget den her sag før? 

“Jeg startede som koncernchef sidste år i februar, og de fleste af de hovedmistænkte stoppede jo før Morten Felding startede 1. maj i fjor som dansk direktør. Vi opdagede dele af disse forhold i efteråret 2014. Så har vi gjort det, vi troede var nok for at rydde op. Ingen af de hændelser, som knytter sig til 2015, er foregået i Atea,” siger Steinar Sønsteby.

Ikke anmeldt til politiet
Hvorfor henvender I jer ikke til politiet, da I opdager de her forhold i efteråret 2014?

“Det var en vurdering, vi gjorde i forhold til, at vi kun opdagede dele af problemet.”

Opdagede I andre forhold end det, der knytter sig til Region Sjælland?

“Nej. Vi så ikke på det tidspunkt noget, der rakte udover de forhold.”

Har I opdaget mere siden da?

“Nej. Ikke hos os. For som sagt: Det, der er sket i 2015, er ikke sket i Atea-regi.”

Hvorfor er det så, at I ikke kontakter politiet allerede sidste efterår?

“Det var vores vurdering på det tidspunkt, fordi vi ikke så den fulde størrelse af sagen.”

Har I for slap kontrol? 
Men hvordan kan det her foregå i så lang tid, uden at det bliver opdaget af jeres interne kontrol?

“Det kan jeg ikke kommentere på. Det er jo sådan, at de mennesker, som er sigtet, har siddet i ledende stillinger i Atea.”

Og I har ikke fundet andre eksempler på uregelmæssigheder?

“Nej.”

Hvad er det præcis, I har opdaget, og hvor mange penge drejer det sig om ?

“Jeg har set, at politiet i Danmark har nævnt beløb på 400.000 kroner, som er brugt til rejser og restaurantbesøg. Mere kan jeg ikke sige om det, så længe sagen efterforskes af politiet.”

Har I strammet op på jeres interne procedurer i forlængelse af det her?

“Det har vi definitivt. Vi har strammet op i forhold til, at man skal have forhåndsgodkendelser af sin nærmeste chef. Det gælder blandt andet brugen af firmaets kreditkort samt en række andre ting.”

Har i regnet på, hvad den her sag kan betyde i forhold til eventuelle tab af kunder?

“Nej. Nu bruger vi tiden på samarbejdet med politiet og tager os af vores ansatte, som er chokerede over det, der er foregået,” slutter Steinar Sønsteby.

Atea har tidligere i dag udsendt en meddelelse til Børsen i Oslo, hvor koncernen informerer om den danske bestikkelsessag, som i går tirsdag blandt andet førte til at politiet ransagede selskabets danske hovedsæde i Ballerup.

“Det (ransagningen, red.) angår en sag som fortrinsvis involverer tidligere Atea-ansatte, som nu er ansat i et andet it-firma og muligvis en nuværende Atea-medarbejder. Ingen i Ateas ledelse er blevet anholdt,” hedder blandt andet.

Atea erklærer samtidig sin fulde støtte til politiets efterforskning.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>