40 kvinder kan have fået livmoderhalskræft efter it-fejl på hospitalerne

I mindst seks år blev 27.000 danske kvinder forbigået, når hospitalerne sendte indkaldelser ud til en screening for livmoderhalskræft. Ved en fejl ved overgangen fra et gammelt til et nyt it-system var de nemlig røget ud af databasen. Og det har haft alvorlige konsekvenser, vurderer regionerne nu i en redegørelse til Folketingets sundhedsudvalg.

Omkring 40 kvinder har fået livmoderhalskræft, som kunne have været undgået, hvis de var blevet indkaldt til screening som alle andre, lyder meldingen. Det skriver Politiken.dk.

I forvejen har regionerne udbetalt 800.000 kroner i erstatning til en døende kvinde, som kunne have været helbredt med en ukompliceret operation, hvis kræften var blevet opdaget i tide. Og indtil videre har 103 patienter klaget til Patientforsikringen over skader, der opstod på grund af den manglende screening.

It-fejlen blev opdaget i oktober 2013 ved et tilfælde, og det viste sig, at 27.000 kvinder på et tidspunkt mellem 1981 og 2007 blev frameldt screeningordningen ufrivilligt. Da regionerne i 2007 samlede flere forskellige ældre it-systemer til ét fælles system, der sørger for at indkalde til screeninger, blev de mange falske frameldinger overført sammen med en mystisk kode, ’WN’, der endnu ikke er fundet en klar forklaring på.

Læs også: Mystisk ‘WM-kode’ afslørede fejl i kræftscreeningssystem

Selvom regionerne siden 2007 har modtaget 8.000 henvendelser fra kvinder, der undrede sig over, de ikke blev indkaldt, var det altså først i 2013, at fejlen blev opdaget. Det har it-lektor Erik Frøkjær fra Københavns Universitet tidligere kritiseret kraftigt. Han fortalte Version2, at man ikke blot kunne skyde skylden på de gamle it-systemer, der blev skrottet i 2007, når det nye system videreførte fejlen og ikke slog alarm trods henvendelserne. Dermed er det nuværende it-system til formålet også dumpet, når fejlen har så alvorlige konsekvenser.

»Andre steder, hvor man arbejder med safety-critical-systemer, ville man indsamle disse såkaldte ‘incidents’. Med lidt simpel datamining ville der lynhurtigt tegne sig et billede af et problem,« sagde Erik Frøkjær dengang til Version2

Læs også: Ekspert: It-system burde have fanget fejl i kræftscreening

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>