Åbne døre til hackersag: CSC-mistænkte fortsat fængslet trods protester

Begge mistænkte i danmarkshistoriens største hackersag fik i dag forlænget deres varetægtsfængslinger ved et retsmøde i retten på Frederiksberg. Dørene var for første gang åbne for offentligheden, da Østre Landsret i mandags efter klager fra Informations journalist gav medhold i, at der ikke længere er belæg for den mørklægning af retssagen, der har været praksis hidtil.

Svenske Gottfrid Svartholm Warg, der sammen med en ung dansk mand er mistænkt for at have hacket CSC’s mainframe, var til stede i retten sammen med sin advokat Luise Høj. Den unge dansker, der også er mistænkt, var ikke til stede. Hackerangrebet gav adgang til blandt andet databaser med kørekortregistret og Schengens informationssystem (SIS).

Selve retssagen er sat til at køre fra starten af september til slutningen af oktober, og dagens møde drejede sig således udelukkende om, hvor vidt de mistænkte fortsat skulle sidde varetægtsfængslet, sådan som anklagemyndigheden har ønsket det.

Fri adgang til besøg i Sverige

Anklager Maria Cingari argumenterede for en forlængelse af varetægtsfængslingen blandt andet med den begrundelse, at politiet frygter, at Gottfrid Svartholm Warg vil flygte til udlandet, hvis han sættes på fri fod, ligesom man frygter, at de to mistænkte vil synkronisere forklaringer inden retssagen.

I øvrigt mente anklageren, at den svenske mistænkte vil kunne slette potentielle beviser, som politiet stadig leder efter.

Wargs advikat, Luise Høj, påpegede, at Gottfrid Svartholm Warg har haft fri adgang til at få besøg i månedsvis i et svensk fængsel, inden han blev udleveret til Danmark i november sidste år, og at han altså i princippet allerede har haft rig lejlighed til at give instrukser til venner og bekendte.

»Min klient har ingen interesse i at slette bevismateriale – men hvis han havde, så tror jeg allerede, at det var sket«, sagde Luise Høj, der også lagde vægt på, at hendes klient ikke har noget pas, og at politiet jo netop ikke har fundet de pågældende beviser.

»Det her bliver jo en hypotese. Vi har altså haft etårs jubilæum for denne her efterforskning, og politiet har jo intet fundet endnu«, lød det fra forsvareren.

Ved sidste retsmøde kom det frem, at politiet har bedt om assistance fra Australien til at finde de filer, der kan bruges som bevismateriale.

Læs også: Nye beviser i dansk hacker-sag: Politiet beder om hjælp fra Australien

Svensk sag kan være afgørende

To svenske sager fra sidste år blev også diskuteret en del, og anklager Maria Cingari argumenterede for, at mistanken mod Gottfrid Svartholm Warg er blevet styrket, idet svensk politi har fundet filer relateret til CSC i en krypteret container på Wargs Macbook Pro – en container, der også indeholdt oplysninger om den mistænkte.

Forsvarer Luise Høj afviste, at det skulle styrke mistanken og påpegede, at man i samme container også havde fundet filer relateret til en anden hackersag, som Warg sidste år var sigtet for at have hacket i Sverige. I den sag blev han frifundet, da den svenske anklager ikke kunne bevise, at hans computer ikke blev fjernstyret af en anden – selvom der lå relaterede filer i selvsamme container på mistænktes computer.

»Den svenske landsret har altså vurderet, at filer i den container ikke er godt nok til at dømme min klient«, sagde Luise Høj.

Maersk-container fuld af beviser

De svenske sagers relevans blev diskuteret frem og tilbage, men dommeren valgte altså i sidste ende at lytte til anklageren og forlænge varetægtsfængslingen.

Han erklærede, at han ikke helt forstod begrebet med en krypteret container, men at det måtte være som en Maersk-container med en krypteret lås, der indeholdt oplysninger om både CSC og den mistænkte.

Dommeren gav anklagemyndigheden ret i, at Warg kan slette beviser, hvis han kommer på fri fod, og dermed skal de to mistænkte sidde fængslet i foreløbig fire uger mere.

»Sådan er det«, sluttede dommeren af.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>