Amerikansk maskingevær afløser gammel tysker i forsvaret

Det bliver en klassiker i moderniseret form, der skal afløse de tyske LMG M/62 som let maskingevær i forsvaret.

Ifølge Forsvarets Materieltjeneste, FMT, har forsvaret besluttet sig for at købe cirka 700 amerikanske M60 E6 maskingeværer, der er sjette generation af våbnet.

Ifølge det oprindelige udbudsmateriale vil ordren løbe op i mellem 70 og 300 millioner kroner for cirka 700 maskingeværer inklusiv reservedele, tilbehør og indledende træning. Ifølge Hærens Operative Kommando indeholder pakken udover geværerne forskellige sigtemidler og optik.

FMT ønsker ikke at oplyse prisen for anskaffelsen, der er kommercielt fortrolig. FMT siger dog til Ingeniøren, at der er tale om en rammeaftale, hvor FMT kan købe endnu flere geværer, hvis behovet opstår.

Læs også: Hæren udskifter maskingeværer efter 50 års tro tjeneste

M60 er blev oprindeligt klassificeret i 1957 i den amerikanske hær. Våbnet bruger Nato standardammunition kaliber 7.62 mm og har en skudkadance på op til 550 skud i minuttet. Rækkevidden er 1100 meter effektivt, men våbnet rækker ud til 3725 meter.

Forsvarets nuværende LMG, M62, er oprindeligt udviklet i Tyskland før Anden Verdenskrig under navnet MG34. Under krigen blev det videreudviklet til MG42, som det danske gevær blev bygget på.

M62 er tre kilo tungere end det nye M60, og det har være vigtigt for valget af M60. Forsvaret oplyser, at operationsmønstret har forandret sig, så soldaterne i dag bruger geværet på patruljer, hvor vægt og mobilitet er afgørende. Eksempelvis kan M60 affyres fra adskillige positioner fra liggende til stående.

FMT oplyser, at M62-geværerne vil blive i forsvaret og blandt andet monteret på køretøjer, hvor vægten ikke spiller en rolle.

De første LMG M60 E leveres i slutningen af 2014. I 2015 vil forsvaret teste de forskellige sigtemidler.

Video fra forsvaret om test af de nye maskingeværer

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>