Blog: En privat sky fødes

Og det skete i de dage, at der blev skrevet en hel masse i branche medier om virtualisering, cloud, SaaS, PaaS, IaaS og så videre, og så videre. Det var faktisk lidt ligesom vejret: alle taler om det, men ingen gør noget ved det.

Vi skal derfor ikke diskutere, hvorvidt cloud er fremtiden eller ej. Det er blevet diskuteret længe, og det er fremtiden for datacentre, der er ingen vej udenom. Så i stedet for bare at tale om det, så blev nogle kolleger og jeg enige om, at vi skal da til at lave vores helt egen private sky fra bunden af.

Men hvordan laver man så sin egen private sky? Det er jo ikke fordi, at der er mange lavpraktiske bud at finde rundt omkring, og resten er for det meste noget opblæst og ubrugligt salgsgas.

Vores private sky skal som udgangspunkt tjene følgende formål:

  • Testning og udvikling af sky-teknologier
  • Levering af virtuelle maskiner engros til vores forskellige afdelinger
  • Demonstration for kunder

Til at starte med skal man jo bruge noget hardware; mere om det senere. Derefter skal man bruge et dedikeret cloud operativ system. Som operativsystem har vi valgt at bruge SmartOS fra Joyent. Ud over at være open source og gratis, så er det bygget på det stabile Solaris, som bliver brugt af rigtig mange organisationer, hvor der går mænd rundt med skæg og blå briller.

SmartOS virker derfor som et logisk valg, hvis man ikke vil gå ned af den sti, som Oracle, Microsoft, Citrix og VMware fortæller os, vi skal gå ned af. Der er naturligvis mange andre gode grunde til at vælge SmartOS, men det skal vi heller ikke diskutere her, der er mange blogindlæg rundt omkring, som afdækker dette emne til fuldstændighed. Så det bliver altså SmartOS, vi vælger!

Nårh men, jeg har jo adgang til vores altid venlige og servicemindede hosting afdeling, som har deres helt eget datacenter. Så jeg tænkte, vi booter da bare SmartOS fra nogen af deres Cisco UCS B200 M2 servere. Men, men… så nemt skulle det ikke være, vi løb straks ind i de første problemer. Det viste sig, at de tilgængelige netværksdrivere ikke er SmartOS kompatible, så forsøget blev afbrudt af vores hosting-teknikere, og her er den fejl, som de viste mig:

Så I stedet for at spilde mere tid på noget, som givetvis ikke kommer til at virke i den nærmeste fremtid, så besluttede jeg mig for at indkøbe noget hardware, der allerede er testet med SmartOS. På SmartOS’s wiki kan man finde “Works for Me” Hardware Configurations-siden. Valget faldt på den følgende configuration, et X9DR7-LN4F motherboard fra Supermicro, 2 x Intel E5-2620 2GHz 6-core, 256MB DDR3 1600MHz, 6 x 1TB SAS2 hard diske.

Her er et billede af vores første server i et gammelt Chieftec chassis, den er proppet som en kalkun omkring juletid. Bemærk den hvide USB stang i bunden af billedet, jeg fulgte instruktionerne Creating a SmartOS Bootable USB Key, så jeg kunne lave en bootable USB stang. Hele maskinen startede op uden problemer, efter den fik lidt strøm, der er altså slet ikke nødvændigt at installere SmartOS, og en opgradering foregår på samme simple måde.

Henry Frankenstein: Look! It’s moving. It’s alive. It’s alive… It’s alive, it’s moving, it’s alive, it’s alive, it’s alive, it’s alive, IT’S ALIVE!
Victor Moritz: Henry – In the name of God!
Henry Frankenstein: Oh, in the name of God! Now I know what it feels like to be God!

Fyldet er nu ved at blive flyttet over til et SuperChassis 826BE16-R920LPB chassis, så vi er i stand til at lave hot-swap med hard diskene.

Efter vi konstaterede, at vi var tilfredse med konfigurationen, så bestilte jeg en server til, denne gang samlet og burn-in testet. Denne fine server købt hos Monotil, kostede kun DKK 33.000 (Anno Domini 2013). Så vi har nu to identiske servere, som gør os I stand til at teste i et rigtigt sky miljø. Det næste trin er at rack-montere begge servere i vores bombesikre og revisor-certificerede redundante datacenter.

Følg med i næste uge, hvor vi skal til at orkestrere vores private sky…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>