Blog: Nu når Nets er solgt …

De fleste har vel på nuværende tidspunkt opdaget, at Nets er solgt til et konglomerat af tre kapitalfonde. Der har i den forbindelse været luftet bekymringer dels om datasikkerhed og dels om eksploderende gebyrer.

Derfor synes jeg, at salget (som staten Danmark ikke har kunne/ville hindre, da Nets er mestendels privatejet) bør få staten til at lave nogle tiltag for at hindre samme afhængighed af enkeltudbydere og samtidigt sikre brugerne en fair pris. Løsningen er enkel nok:

  1. Sæt services såsom betalingskort, betalingsservices, digital login/signatur osv. i fri konkurrence.
  2. Kræv, at alle gebyrer osv. enten er fastsat og betalt af staten eller opkræves direkte fra slutkunden uden hverken tillæg eller rabat fra mellemled (butikker osv.).

Det første sikrer dels redundans, så man ikke lammer samfundet, hvis f.eks. NemID eller Dankort er ukampdygtig i længere tid, og dels sikrer det, at priserne er konkurrenceudsat, så et monopol ikke kan sætte priserne absurd højt, fordi kunderne ikke har andre alternativer. Der skal dog kræves en høj standard omkring datasikkerhed — både angående hemmeligholdelse og sikring mod tab af data. Specielt skal der kræves offentlighed omkring ethvert tab af eller utilsigtet adgang til data.

Det andet sikrer, at slutbrugerne ser de faktiske priser, så man ikke får den uigennemskuelighed, som man har med f.eks. amerikanske kreditkort, hvor alle gebyrerne bliver pålagt butikkerne, så kunden ikke har incitament til at vælge de kort, der har laveste gebyrer — tværtimod, for de kort, der opkræver ublu gebyrer af butikkerne, tilbyder i reglen bedre betingelser for slutbrugeren: Rentefri kredit, forsikringer m.m. En anden synder er vores hjemlige Betalingsservice: Her opkræver Nets gebyrer af modtageren af betalingerne, så kunderne ser i reglen ikke det ret høje gebyr (ca. 5 kr), som der tages for en betaling. Nogle firmaer opkræver gebyr for betaling over PBS, men det er mere undtagelsen end reglen. Kombinationen af fri konkurrence og gennemsigtige priser vil sikre, at brugerne til enhver tid kan (og normalt vil) vælge den billigste betalingsform.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>