Obama vil begrænse NSA’s telelogning i USA

Den allerførste historie, der blev offentliggjort om NSA’s massive overvågning, baseret på Edward Snowdens lækkede dokumenter, handlede om en hemmelig ordre til teleselskabet Verizon om at give NSA adgang til alle metadata om opkald i firmaets netværk.

Læs også: USA afsløret i massiv overvågning af borgerne: NSA får løbende alle tele-data

Og selvom der siden hen er blevet afsløret mange andre opsigtsvækkende NSA-programmer, har netop sagen om NSA’s store database over amerikanernes telefonvaner fået stor opmærksomhed i USA. Og nu skal denne omfattende telelogning stoppe, lyder det fra præsident Barack Obama. Det skriver New York Times.

I dag støvsuger NSA alle de store teleselskaber for samtlige data om kundernes brug af telefonen, uden dog at gemme samtalerne. Det hele bliver samlet hos NSA og gemt i fem år, og netop fordi overvågningen rammer amerikanerne selv, og ikke er koncentreret om udlændinge, har den vakt furore og åbnet juridiske diskussioner.

Ifølge de nye regler, som Obama er på vej med, skal NSA helt stoppe med at indsamle alle teledata i USA med det store trawl-fiskenet, og kan fremover kun bede teleselskaberne om data om specifikke kunder under mistanke.

Teleselskaberne skal så opbevare disse data i mindst halvandet år og have dem klar i et format, der er nemt for NSA at modtage og behandle. Dermed ligner de nye regler meget den telelogning, som Danmark og andre EU-lande også bruger.

Men NSA kan også bede om data om alle de personer, en mistænkt har været i kontakt med, i to led, eller to ’hop’, altså også ’venners venner’. Tilsammen kan det altså godt ende med alligevel at være rigtig mange personer, der kommer under NSA’s overvågning.

Den nuværende tilladelse til NSA’s støvsugning af logningsdata fra teleselskaberne udløber den 28. marts, og Obama havde sat denne dag som deadline for at have de nye regler klar. De kommer dog ikke til at træde i kraft den 28. marts, så den nuværende ordning vil blive forlænget med 90 dage ad gangen et antal gange endnu, lyder vurderingen.

NSA’s overvågning af lokale opkald i USA blev indført uden juridisk rygdækning af George W. Bush i kølvandet på terrorangrebet den 11. september 2001. Fem år senere blev ordningen så forsøgt lovliggjort som en del af Patriot Act, men også denne fortolkning af reglerne er omdiskuteret. Indtil Edward Snowdens afsløring i juni 2013 var hele ordningen tophemmelig, og eventuelle klager fra teleselskaberne blev behandlet i den hemmelige FISA-domstol.

Der er ikke i forbindelse med ændringen af disse regler lagt op til ændringer i NSA’s meget omfattende overvågning af resten af jordens befolkning.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>