Blog: Vejen til d-land er et organisationsudviklingsprojekt





Uge 12 i it-Danmark bød blandt andet på konferencen “Offentlig Digitalisering 2014.” To dage i det aarhusianske musikhus med masser af indlæg kredsende om årets tema – på vej mod d-land.

Hovedbudskabet ved årets danske digitaliseringskonference blev efter min mening slået fast få minutter inde i konferencens første hovedtale. Direktøren for DMI, Marianne Thyrring brugte lejligheden til at kalde offentlig digitalisering for et stort organisationsudviklingsprojekt og efterlyste i øvrigt fokus på ledelse af digitaliserede organisationer.

Som både denne konference ligesom andre konferencer og rapporter kan konkludere, så er Danmark godt kørende, når det gælder digitalisering. Og nej, jeg har ikke glemt SKANDALERNE, men teknologisk og anvendelsesmæssigt skal vi huske, at vi starter på et højt niveau og i øvrigt har en særdeles aktiv diskussion blandt fagfolk, superbrugere og andre interesserede – de såkaldte it-professionelle, hvis organisation Dansk IT (jeg er selv medlem af den) stod bag Offentlig Digitalisering 2014.

Rammer skiven helt præcist
Derfor er der ikke skyggen af tvivl i mit sind om, at Marianne Thyrring rammer skiven helt præcist med det knapt så sexede men afgørende vigtige begreb organisationsudviklingsprojekt. Mere om hvorfor følger …. først lige et par ord om temaet – på vej mod d-land.

D-lands begrebet stammer fra Dansk ITs projekt Danmark 3.0, der snart kan fejre 5 års jubilæum, som den mest succesfulde metapolitiske diskussion om it i Danmark nogensinde. Gennem tænketanksarbejde og dialog med alle typer interessenter er det lykkedes at skabe ideen om, hvordan Danmark kan udnytte det digitale forspring ved at blive et d-land.

I rapporten “Hvornår springer Danmark ud som d-land? Danmark 3.0 – en idédebat” beskrives tankerne om de digitale fundamenter (infrastruktur) og digitale services (it-løsninger), men også punkter som datahåndtering, lovgivning og sårbarhed har været til debat – især blandt de it-professionelle. Selvom en række ministre har vist stor interesse for tankerne og deltaget i seminarer om aspekterne i d-land, så mangler det fokus der sætter fart på udviklingen mod d-land.

Fra digitalisering til forandring af processer
Her kommer Marianne Thyrrings betragtning om organisationsudviklingsprojekt tilbage i billedet. Vinklen i digitaliseringsdiskussionen skal ændres – fra digitalisering til forandring af processer.

I stedet for at tænke digitalisering som store forkromede forandringsprojekter, der kommer udefra og ind skal digitalisering tænkes som udvikling af organisationer, der bruger teknologi til at understøtte de processer, som løser opgaverne. Det er digitalisering indefra og med den nødvendige forankring i organisationen.

På Offentlig Digitalisering blev sådan en organisationsudvikling beskrevet i en case fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. Det er en case som handler om digitalisering af sagsgange, der har ført til en ny organisationsform i ministeriet, der kan kaldes hierarkisk adhockrati.

Casen fra ministeriet er siden blevet beskrevet i bogen “Tillid på Bundlinjen. Offentlige ledere går nye veje,” der er skrevet af forskerne Niels Thygesen, CBS og No Emil Sjöberg Kampmann, RUC. Jeg har selv skrevet om bogen i cBrains (hvor jeg til dagligt er research manager) magasin cView.

Ikke alle organisationsudviklingsprojekter kan eller skal blive til nye organisationsformer. Men i diskussionen om vejen til d-land kan det blive meget operationelt at fokusere på mulighederne i den digitalisering, der er resultatet, når nye processer skal understøttes af it-løsninger i udvikling af organisationen.

I tråd med teknologisk udvikling
Det er også i tråd med den teknologiske udvikling, hvor digitale services af analysehusene IDC og Gartner ventes at dominere it-markedet i fremtiden. Det bliver langt nemmere for organisationerne at finde de nødvendige services og kombinere dem og dermed nemt lave organisationsudviklingsprojekter som en del af innovationen og ledelsen.

Alt andet lige giver vinklen på organisationsudvikling også digitalisering et menneskeligt ansigt fordi de handler om mennesker, arbejde og udvikling. I stedet for konstant at tale om effektivisering får politikere i alle former en platform, hvor de kan tale om digitalisering og udvikling i stedet for digitalisering og afvikling.

Det er en farbar vej mod d-land.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>