Brændselscelle viser hvordan Jorden fik liv

En af de gængse teorier om, hvordan Jorden fik liv, går ud på, at det blev bragt hertil af meteoritter og herefter udviklede sig.

Men den britiske kemiker dr. Terry Kee fra University of Leeds mener, at livet sagtens kan have udviklet sig uden hjælp udefra.

Livet formodes at handle om, at celler har fået et stofskifte, og det er dette stofskifte eller forbrænding, Terry Kees forskergruppe har koncentreret sig om.

»Vi prøver at bygge bro mellem den tidlige Jords geologiske processer og fremkomsten af biologisk liv her på planeten,« siger Terry Kee i en pressemeddelelse.

Forskergruppen har taget fat i antagelsen om, at livet udviklede sig dybt på havets bund fra livløst stof, såsom kemiske forbindelser i gasser og mineraler.


Britiske forskere demonstrerer, hvordan energi på Jorden er blevet til og har holdt sig kørende på samme måde som en brændselscelle. Foto: University of Leeds

Terry Kee holder fast i, at denne proces handler om, at der har eksisteret en slags geologisk liv, før det biologiske opstod.

»Det virker måske usædvanligt at snakke om, at geologi som sten og mineraler kan være levende. Men hvad er liv?« spørger Terry Kee, som i mangel på et tilfredsstillende svar har besluttet sig for at se på det på samme måde som den energi, der skabes i f.eks. brændselsceller.

Her handler det om at danne elektrisk energi, når et molekyle bliver oxideret og mister elektroner, mens et andet får elektroner.

Det er nogenlunde samme proces som i fotosyntesen i planter, hvor CO2 bliver til sukkerstoffer og vand til ilt, eller i mennesker, når vores celler omdanner sukker til CO2 og ilt til vand.

I den britiske undersøgelse af forholdene har Terry Kee og hans hold fremstillet en simuleringsmaskine i form af en brændselscelle, som skal vise, hvordan livet på Jorden kan være opstået ved de samme energiskabende processer.

Forskerne kigger især på de elektrisk ledende mineraler jern og nikkel, da de var til stede meget tidligt i Jordens historie, og de beviste, at både jern og nikkel kunne generere energi i deres proof-of-concept-brændselscelle.

De er dog stadig ikke helt sikre på, hvordan det geologiske liv blev til biologisk, men understreger, at de mener at være et skridt på vejen mod en forståelse.

Forskningen er publiceret i tidsskriftet Astrobiology, og det er forskernes håb, at deres simulering kan vise, om samme proces kan lade sig gøre eller har været i spil på andre planeter.

Se Terry Kee vise maskineriet frem i videoen nedenfor og fortælle om sammenhængen mellem livet på Jorden og en brændselscelle.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>