Brandekspert har sat ild i Christiansborg

For ni år siden fik Lars Schiødt Sørensen en henvendelse, der i disse dage fører til talrige kritiske spørgsmål til politiets brandefterforskere og deres øverste chef i justistsministeriet, Karen Hækkerup (S).

Henvendelsen kom fra forsvarsadvokat Bo Hansen, der i dag er ansat hos HjulmandKaptain. Han havde en klient, der var anklaget for at have sat ild til sin egen børnetøjsbutik i Struer i 2004.

Politiets brandtekniske undersøgelse havde konkluderet, at der var flere arnesteder til branden, og derfor mente de, at den måtte være påsat. Den kvindelige ejer var derfor blevet tiltalt for brandstiftelse, forsøg på forsikringssvindel og for at sætte andre menneskers helbred på spil.


Det er ni år siden, Lars Schiøtt Sørensen fik den første henvendelse om tvivlsomt arbejde fra politiets brand­efterforskere. Siden har han gravet et væld af sager frem. (Foto: Jørgen True)

»Jeg tænkte: Kan det nu passe, at det er foregået, som de konkluderer? Deres forklaring virkede meget tynd. De havde fundet spor, som de tolkede som udhældning af brandbare væsker, men jeg kunne se, at det ikke lignede den slags spor,« fortæller Lars Schiøtt Sørensen.

Et andet scenarie

»Jeg kunne se et andet brandscenarie for mig, som vi senere testede på Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut sammen med politiets anklagere. Derefter accepterede de, at det var den rigtige forklaring, og frafaldt anklagerne,« fortæller han.

1986 Uddannet civilingeniør (byg) fra Århus Teknikum
1986-1995 Bygningsingeniør i forskellige rådgivningsfirmaer
1998 Ph.d. på DTU
1998-2009 Lektor og leder af uddannelsen Master i brandsikkerhed
2004- Skønsmand på brandområdet. Sagkyndigt vidne i retssager
2009-2011 Senioringeniør inden for brandsikkerhed og vindenergi hos Det Norske Veritas
2010-2012 Teknisk direktør, Danish Fire Laboratories
2011 Seniorforsker, Brandsikkerhed, SBi på Aalborg Universitet

Sagen var med Lars Schiøtt Sørensens ord ‘en øjenåbner’:

»Jeg blev meget overrasket over det, de skrev. Jeg syntes, at der var ting, der gjorde det relativt åbenlyst, at der kunne være tale om en anden forklaring end den teori, de arbejdede ud fra.«

At lave brandtekniske undersøgelser er imidlertid en kompliceret affære, medgiver han. Det er det, der har holdt hans interesse fanget, siden han i 1998 blev ansat til at undervise i brandsikkerhed på DTU:

»Brandsikkerhed er et meget komplekst område. Det tror jeg, at de fleste er enige i. Det involverer både branddynamik og klassisk fysik – eksempelvis opdriftskræfter, termodynamik, faseovergange og almindelig klassisk varmetransport. Man skal have rimelig godt styr på alle disciplinerne for ikke at træde helt ved siden af.«

Siden den første retssag i 2004 har han vidnet i fire andre sager. I tre af dem er de anklagede blevet frifundet eller tiltalerne frafaldet. I øjeblikket er der to andre sager på vej gennem retssystemet, hvor han skal vidne. Og efter en kritisk dokumentarudsendelse på DR i sidste uge om politiets brandefterforskning har han fået henvendelser fra tre andre, der er blevet dømt for brandstiftelse.

Kritikken er blevet luftet tidligere: I 2011 gennemgik TV 2’s program ‘Station 2’ således en sag fra Falster, hvor et ægtepar i 2010 først blev dømt og med Lars Schiøtt Sørensens hjælp siden frikendt for brandstiftelse og forsøg på forsikringssvindel.

I 2012 tog DR fat på Lars Schiøtt Sørensens første sag om branden i børnetøjsbutikken i Struer. Men det er først nu, at politikerne på Chris­tiansborg reagerer.

»Det har været meget frustrerende, at der ikke blev reageret på de ting, jeg så – hverken blandt politikerne eller hos politiet,« siger han.

Især det sidste undrer Lars Schiøtt Sørensen. Det er først nu, at politiet har offentliggjort, at de vil styrke kvaliteten af brandefterforskningen. Samtidig har flere af Rigspolitiets chefer imidlertid understreget, at de ikke mener, at der har været problemer med brandefterforskernes hidtidige arbejde. Det samme har formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, givet udtryk for i et interview med TV 2 News.

Lidt for stor en korpsånd

»Hvis der er lidt for stor en korpsånd hos politiet, kan det i visse tilfælde have den negative effekt, at man ikke er så modtagelig for nye input: ‘Ingen skal komme og klandre ordensmagten for, at der er noget, som man ikke har styr på. Det kan vi sagtens klare’. Det er nok den følelse, som jeg har siddet tilbage med,« siger Lars Schiøtt Sørensen.

Samtidig er han dog moderat optimist i forhold til, at politiet vil forbedre sig nu:

»Skal man tage deres pressemeddelelse for pålydende, så er de klar til at gøre noget ved det. Det må vi som samfund så håbe på. Og politikerne og journalisterne må følge op på, om det så også sker.«

Retsordførerne fra flere partier har afkrævet justitsminister Karen Hækkerup (S) svar på, om der er andre sager end dem, der hidtil har været oppe i medierne, hvor man kan stille spørgsmålstegn ved politiets brand­efterforskning. Justitsministeren skal svare på spørgsmålene:

  • Hvilke overvejelser giver kritikken anledning til?
  • Har der været andre sager, hvor brand­efterforskningen har været helt utilstrækkelig?
  • Hvordan vil politiets brandefter­forskning blive forbedret?

Svarene vil komme senest 26. marts, vurderer justitsministeren.

Han nærer større håb om, at politikerne vil tvinge politiet til at genoverveje afgørelsen i flere afsluttede sager.

»Retsordførerne fra flere partier har krævet, at der kommer en redegørelse fra politiet om brand­sager. Og jeg ved, at der vil være flere sager, hvor folk er blevet uskyldigt dømt,« siger Lars Schiøtt Sørensen.

I dag er det imidlertid svært for dømte at finde penge til at få eksperter til at gennemgå bevismaterialet imod dem, fordi der først kan bevilges penge til særligt sagkyndige vidner, hvis Den Særlige Klageret bestemmer, at en sag skal genoptages.

»Derfor har jeg i flere sager arbejdet gratis med at gennemgå materialet,« fortæller Lars Schiøtt Sørensen. For tre år siden stiftede han derfor Brandfonden, der skulle samle penge ind til at støtte uskyldigt dømte i brandsager. Men han har ikke fået gjort meget ved fonden. Derfor håber han, at politikerne nu vil finde penge til en uafhængig undersøgelse af de gamle brandsager.

»Det er lige meget, om det er mig eller en anden, der får pengene. Men sagerne skal undersøges ordentligt,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>