Dansk teknologiforskning skal vises frem på velfærdsrobot

Danmarks største forskningsprojekt inden for velfærdsteknologi Patient@home har været på indkøb i Tyskland og har hentet en velfærdsrobot hjem til Danmark, der skal gøre forskningsresultaterne levende og blandt andet inspirere virksomheder til at se muligheder inden for velfærdsteknologi.

Robotten skal kunne hjælpe mennesker i deres eget hjem med lettere husholdningsopgaver såsom at hente ting til brugeren og rydde op. Det er blandt andet Teknologisk Institut og SDU, der har købt den tjenstvillige robot, og det er meningen, at der skal udvikles nye teknologier oven på robotten.

»Det, vi har købt, er en forskningsplatform. Egentlig er det en stor schweizerkniv inden for velfærdsservice-robotter. Den har alt, hvad man kan ønske sig af sensorer i forhold til interaktion. Der er mikrofoner, højttalere, lys og lyd, samt en navigationsplatform og en robotarm, men ud over det, så kan den ikke noget i sig selv,« siger Lars Dalgaard, teamleder hos Teknologisk Institut, Robotteknologi.

Patient@home dækker mange forskellige fagområder og inddrager alt lige fra sundhedspersonale og patienter til private virksomheder og forskningsinstitutioner. Det overordnede mål er at udvikle teknologier, der kan reducere antallet og varigheden af indlæggelser på danske hospitaler.

Robotten skal fremvise forskningsresultater

Robotten, der hedder Care-O-bot 3, er udviklet af det tyske firma Fraunhofer IPA og har kostet 1,3 millioner kroner. Den er én af bare syv eksisterende robotter i verden og ejes i et konsortium bestående af Teknologisk Institut, DTU og de to private innovationsnetværk Robocluster og Welfare Tech.

Robotten skal dele sin tid mellem Teknologisk Institut og Syddansk Univeristet, med et halvt år ad gangen hvert sted. I første omgang er håbet, at den kan få virksomheder og andre innovatører til at se idéen med velfærdsteknologi.

»Vi skal bruge den til at kunne fremvise udvalgte forskningsresultater, der bliver gjort i hele Patient@home-området og på den måde forhåbentlig gøre teknologien mere synlig for virksomheder, der potentielt kunne være interesseret i at udvikle velfærdsteknologi,« siger Lars Dalgaard.

Han forklarer, at de hos Robotteknologi ved Teknologisk Institut har en komplet indrettet lejlighed, hvor robotten altså kommer til at husere halvdelen af året. Her kan forskerne simulere robottens evner til at bevæge sig rundt i et virkelighedslignende miljø.

Lars Dalgaard forklarer, at robotten først kom til Danmark i slutningen af sidste år, så det er stadig begrænset, hvad forskerne har nået at udvikle.

»Nogle af de første ting, der bliver lavet på den, ligger inden for det, vi kalder ‘kognitivt syn’. Det handler om at kunne identificere objekter pålideligt. Robotten skal både kunne identificere genstandens geometriske figur, men også identificere, at det eksempelvis er en kop, den står med,« siger han.

Først i drift om ti år

Der er dog stadig lange udsigter, før en servicerobotten vil blive rullet ud på plejehjem og i de små stuer, og ifølge SDU er det planen, at den første Care-O-bot er klar til at blive taget i drift om ti år.

»Der er mange grunde til, at det tager lang tid. Teknikken er simpelt hen ikke robust nok endnu til at kunne interagere med mennesker. Roomba-støvsugere er én ting, men skal en robot tage noget ud af et køleskab eller løfte en patient over i en seng, så kræver det kraft. Derfor skal sådanne systemer være større, og dermed er der også en større risiko for, at et eller andet kan gå galt,« siger Lars Dalgaard.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>