DSB køber 67 dobbeltdækkervogne

Pendlerne får ikke flere pladser, men DSB får arbejdsro. Det vil være resultatet af en købsaftale, som DSB er på nippet til at indgå.

Ifølge portalen udbudsvagten.dk vil DSB indgå en aftale om at købe 67 dobbeltdækkervogne, som selskabet leaser i dag. Transportminister Magnus Heunicke (S) sagde for nogle dage siden, at DSB inden for nogle uger ville indgå en aftale om et togkøb på 1,2 mia. kr. Men hverken han, Transportministeriet eller DSB vil i dag sige noget om ordren – udover at de bekræfter oplysningerne på portalen.

Dokumentet på udbudsvagten.dk er en såkaldt profylaksebekendtgørelse, som fortæller omverdenen, at DSB har til hensigt at købe togvognene. Ved at offentliggøre intentionen og derefter holde en ti dages standstill-periode kan DSB sikrer sig imod, at ordren senere kan blive underkendt efter klager fra andre potentielle leverandører.


Med købet af 67 dobbeltdækkervogne sikrer DSB, at pendlernes forhold ikke bliver yderligere forværret, selvom det kommer til at tage endnu længere tid at få IC4-togene til at køre i landsdelstrafikken, end det forventes på nuværende tidspunkt. På sigt kan der imidlertid opstå et problem med, hvad der skal trække dobbeltdækkerne. I dag klarer 32 gamle diesellokomotiver opgaven, men trods levetidsforlængelser kan de ikke blive ved evigt. DSB har også seks el-lokomotiver, som bliver renoveret til at kunne klare opgaven. Men det er ikke nok.

Læs også: Minister i kovending: Dropper 1.200 ekstra togsæder på Sjælland

DSB skulle mellem 2016 og 2017 have leveret dobbeltdækkervognene tilbage til det i Luxembourg hjemmehørende leasingselskab Ascendos Rail Leasing. Planen var, at IC4-togene på det tidspunkt kunne indsættes i landsdelstrafikken og at de IC3-tog, der i dag kører mellem landets store byer, i stedet kunne indsættes i den østdanske lokaltrafik. Men det har længe været erkendt, at IC4-togene næppe bliver klar til at erstatte IC3-togene, så DSB har undersøgt forskellige muligheder for at kunne fortsætte med dobbeltdækkervognene.

Med købet af dobbeltdækkervognene sikrer DSB sig, at yderligere forsinkelser af IC4-togene ikke vil forværre pendlernes forhold. Omvendt giver købet ingen udsigt til bedre plads på de fyldte morgen- og eftermiddagsafgange. Og der er heller ingen garantier for, at der vil blive gjort noget ved de indvendinger, som pendlerne har haft mod vognene.

Læs også: Regionaltog forgifter passagererne med farlige dieselpartikler

Dobbeltdækkervognene har nemlig været kritiseret for dårlig komfort, og for at der mangler el-stik og bordplads, så man kan arbejde i toget. Desuden bliver passagererne udsat for mange ultrafine partikler, fordi vognene i dag trækkes af gamle ME diesellokomotiver. Det sidste problem bliver imidlertid delvist afhjulpet af, at nogle af dobbeltdækkervognene fremover skal trækkes af ellokomotiver (EA), som Folketinget har bevilget 50 mio. kr. til at renovere. Hovedparten af afgangene skal dog fortsat trækkes af de gamle diesellokomotiver, hvoraf nogle dog har fået sat filter på skorstenen.

Læs også: Katalysator skal fjerne skadelige partikler i danske regionaltog

Skal der skaffes flere pladser, kan en af mulighederne være at købe nye øresundstog. Det vil frigøre materiel fra Kystbanen, som vil kunne indsættes på strækningen mellem København og Esbjerg, hvor der i dag kører IC3-tog. Dermed kan IC3-togene indsættes i den sjællandske lokaltrafik. Forhandlingerne mellem DSB og Transportministeriet på den ene side og Bombardier, der leverer øresundstogene, på den anden var egentlig brudt sammen, fordi DSB og Transportministeriet var utilfredse med Bombardiers pris. Men efter Bombardier i Ingeniøren forsikrede, at de kunne skære endnu mere af prisen, har Transportministeriet nu indbudt Bombardier til fornyede forhandlinger.

Læs også: Bombardier kommer med nyt slagtilbud på øresundstog

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>