Sønderborg Fjernvarme bygger avanceret flis-kedelanlæg

Sønderborg Fjernvarme går nu i gang med byggeriet af et spritnyt, avanceret biomasseanlæg på 9 MW indfyret effekt.

Ovnen skal hjælpe fjernvarmeselskabets 8.800 kvm store solvarmeanlæg med at opfylde varmebehovet hos 1.100-1.200 husstande i tre mindre byer uden for Sønderborg.

Ovnen er anden generation af Dall Energys prisbelønnede biomasseovn, som kort fortalt benytter et forgasningsprincip i sin to-trinsproces. Herved opnår man at kunne brænde forskellige biomassetyper med højt vandindhold, men højeffektivt og med lave emissioner.

Læs også: Dansk biomasseovn slog alle konkurrenter i opfinderdyst


Biomasseanlægget i Sønderborg, der skal bygges færdigt i løbet af året, er tegnet af Juul Arkitekter.

I Sønderborg forventer man i første omgang at skulle brænde træflis men vil senere eksperimentere med billigere brændsler, forklarer direktør for Sønderborg Fjernvarme Erik Wolff:

»Vi har først og fremmest valgt denne løsning, fordi det er et spændende koncept, hvor vi kan anvende et bredt udbud af brændsler og dermed afprøve så billige biobrændsler som muligt,« siger han.

Han tilføjer, at ovnen samtidig er meget enkel i sin konstruktion og har en god regulerbarhed, ligesom den forurener mindre end almindelige ristefyrede ovne.


Biomassen omsættes i to trin i Dall Energys ovn.

‘Fin’ businesscase

Anlægget, som forventes klar til brug i indeværende år, koster 58 millioner kroner, Heraf har Sønderborg Fjernvarme fået 3 mio. kr. i støtte fra markedsmodningsfonden til at afdække risikoen ved at etablere ny teknologi.

Erik Wolff vil ikke afsløre konkrete detaljer i businesscasen for den nye ovn, men siger, at ’den er fin’.

Det er Cowi, som er bygherrerådgiver, mens Dall Energy har projekteret ovnen, som udstyres med et særligt kompakt, keramisk filter, en højeffektiv røggaskøler samt en antislagge luftbefugter.

Samlet set kalder Jens Dall Bentzen, direktør i Dall Energy, anlægget for en slags demonstrationsprojekt:

»Det er første gang, vi prøver alle disse elementer i et samlet anlæg, og jeg er rigtig glad, for, at Sønderborg Fjernvarme har haft vilje til at etablere ny teknologi,« siger han.

Læs også: Ny ovn forgasser biomassen inden den brændes af

I forvejen kører en Dall Energy biomasse-ovn på 8 MW hos Bogense Varmeværk, og en 2 MW ovn skal startes op i USA i April.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>