Malaysiske myndigheder beder dansk softwarefirma om hjælp i jagt på forsvundne passagerer

Mens eftersøgningen af det forsvundne passagerfly fra Malaysia Airlines stadig er i gang, har det danske softwarefirma Plass Data Software sendt en medarbejder til Malaysias hovedstad Kuala Lumpur efter anmodning fra de lokale myndigheder.

Årsagen er ifølge Sjællands Nyheder, at Malaysia for nylig har købt virksomhedens DVI-system, der er beregnet til at indsamle oplysninger og identifikation på personer, der bliver fundet efter større ulykker som naturkatastrofer.

Men selv om flyet og dets passagerer endnu ikke er fundet, har myndighederne altså nu bedt om hjælp til at få indsamlet informationerne.

Plass Data Software har sendt sin tekniske direktør René Pape, der ud over selv at hjælpe med registreringer skal undervise i systemet, så flere personer kan hjælpe til.

Firmaets software til identifikation af ofre for katastrofer bliver brugt af mere end 25 lande, ligesom firmaet samarbejder med Interpol. Softwaren har været brugt efter tsunamien i 2004 og til at identificere ofrene for det Air France-fly, der styrtede ned i Atlanterhavet i 2009.

»Når du har et fly, så ved du også, hvem du har om bord, så du ved, hvem du skal lede efter. Vores software kan tage data om de savnede personer og sammenligne dem med data om det, man finder,« forklarer direktør Karsten Hector fra Plass Data Software til Version2.

Tandkort og tatoveringer

I en situation som et flystyrt vil efterforskerne indsamle oplysninger som eksempelvis tandkort, tatoveringer, modersmærker eller endda DNA. Disse data bliver indtastet i systemet via standardiserede formularer, som følger Interpols praksis.

Plass Data Software har også været med til at lave en standard for tandkort, fordi tandlæger i forskellige lande registrerer tandsæt på forskellige måder. I en katastrofe med ofre fra flere lande er det derfor nødvendigt at have ét format identifikationsdataene, hvis det skal være muligt at sammenligne oplysningerne fra retsmedicinerne med de savnede.

»I Danmark bruger tandlægerne tal, for eksempel +1 eller -3, men i andre lande bruger man bogstaver. Vi har lavet en standard, for hvis man ikke kan sammenligne data, så kan man ikke matche noget som helst,« siger Karsten Hector til Version2.

Systemet gør det muligt digitalt at udveksle data mellem flere lande, som bruger systemet. Det kan være en fordel i de tilfælde, hvor flere lande er involveret i efterforskningen.

I store katastrofer vil identifikationen blive samlet i ét land. Ved tsunamien i 2004 var 35 lande, mere end 100 politifolk og fem medarbejdere fra Plass Data Software involveret. Den store mængde data fra de mange tusinde ofre betød, at det tog lang tid at sammenligne data.

»Nogle gange kører det hele natten, men under tsunamien fik vi optimeret det så meget, at vi kunne gøre det på et kvarter,« fortæller Karsten Hector.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>