Elbørser får millionbøde for aftalte elpriser

EU-Kommissionen har givet to af de ledende elbørser i Europa en ordentlig bøde, fordi de gennem mindst syv måneder – efter aftale – har afstået fra at konkurrere med hinanden på spotmarkedet for el. Bøden er på tilsammen knap 45 mio. kroner.

De to elbørser er nordiske Nordpool Spot, hvor danske Energinet.dk er medejer, samt franske Epex Spot. De to indgik aftalen, da det blev diskuteret, hvorvidt man kunne samle alle elmarkeder i EU på én integreret markedsplads. En diskussion, som i øvrigt var sat i gang på kommissionens initiativ.

Men da de to selskaber åbenbart fortsatte denne aftale langt ud over, hvad der var nødvendigt i forhold til diskussionerne om et indre energimarked, har de ifølge kommissionen forbrudt sig mod EU’s regler om fri konkurrence og om at undgå karteldannelse.

Ved en uanmeldt inspektion, foretaget af EU’s og Eftas konkurrencemyndigheder i 2012, fandt man ud af, at aftalen om ikke at konkurrere blev vedligeholdt både ved fysiske møder og e-mails samt ved telefon- og videoopkald.

Læs også: Monopoltilstande på el-markedet bremser grøn energi

Joaquin Almunia, som er kommissionens næstformand i konkurrenceanliggender, siger i en pressemeddelelse, at el-udveksling er centralt for et velfungerende elmarked:

»I disse tider, hvor de fleste europæiske elforbrugere er optaget af stigende elregninger, er jeg særligt tilfreds med, at vi har fået sat en stopper for denne prisaftale mellem Nordpool og Epex,« siger han.

I Forbrugerrådet er cheføkonom Martin Salamon både skuffet og foruroliget over, at de to elbørser har aftalt at dele markederne mellem sig:

»Nordpool Spot er et af omdrejningspunkterne for elmarkedets udvikling i Norden og en vigtig spiller i fremtidens elmarked. Derfor skal vi kunne stole på, at børsen fungerer effektivt og korrekt,« siger han.

Læs også: El-prisaftale er i orden

Martin Salamon mener derfor, at det bør undersøges, hvordan sådan en ulovlig aftale kunne komme i stand og fortsætte så længe, samt hvad det har kostet forbrugerne.

»Energinet.dk, som er medejer af Nordpool, kunne meget passende stå for denne undersøgelse,« siger han.

Nordpool er ejet af de nordiske systemoperatører. Det er – foruden Energinet.dk – Statnett SF, Svenska Kraftnät, Fingrid Oyj samt de baltiske systemopteratører Elering, Litgrid and Augstsprieguma tikls (AST).

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>