Fælles takster skal styrke bus og tog på Sjælland

I dag er der fire forskellige takst­systemer på Sjælland, når man kører med tog eller bus. Movia har de tre lokalområder – hovedstaden, Vestsjælland og Sydsjælland – og DSB står for den regionale drift, der krydser lokalområderne.

Siden introduktionen af rejsekortet er billedet så blevet endnu mere uigennemskueligt med forskellige rabattrin, introduktionsrabatter, tidsrabatter og passagertyperabatter.

Trængselskommissionen har påpeget vigtigheden af et forenklet og harmoniseret system for at undgå, at den kollektive trafik fravælges, og derfor bad tidligere transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) Trafikstyrelsen om at stå i spidsen for et forslag til en samlet, fælles løsning.

Trafikstyrelsen har nu fra de involverede selskaber indsamlet fire konkrete forslag til ét fælles takstsystem, men det er i sidste ende de involverede parter, der skal gennemføre ændringerne.

Hovedstadsmodel De nuværende priser for hovedstaden udbredes til hele Sjælland med små modifikationer. Målet er, at så mange passagerer som muligt får uændrede priser. Rejsekortprisen er altid mindst 25 pct. lavere end en enkeltbillet.
Hovedstadsmodel – faste prisforhold Priserne modificeres, så det bliver mere gennemskueligt, alt efter om man bruger enkeltbillet, rejsekort eller måneds- eller periodekort. Målet er et fast prisforhold mellem kontantbillet og rejsekort samt et fast prisforhold mellem rejsekort og periodekort. Evt. at rejsekortprisen altid er 43 pct. billigere end enkeltbillet.
Mængderabat – 1-trinsmodel Rejser man meget, får man rabat. Hermed sikres fuld pris fra sjældne brugere. Lavfrekvente brugere af rejsekort skal betale en pris svarende til kontantbilletten. Der gives 25 pct. rabat efter tre rejser på en måned.
Mængderabat – 5-trinsmodel Som 1-trinsmodellen, men med fem rabattrin fra 10 til 50 pct. Kunden skal kende sit rabattrin for at vide, hvad næste rejse koster. Rabatten på rejsekortet ændres, så folk, der rejser sjældent, betaler kontantpris, mens dem, der rejser ofte, betaler periodekortpris.

Kilde: Trafikstyrelsen

Efter planen skal parterne være enige om en løsning inden april, for allerede til januar 2015 skal det fælles system træde i kraft.

Helt efter den tidsplan kommer det dog næppe til at gå, siger kontorchef i Trafikstyrelsen Jan Albrecht:

»Jeg tror ikke, at der opnås fuld enighed om en fælles indstilling inden 1. april. Men der tegner sig en mulighed for et kompromis mellem de to hovedstadsmodeller. Det har vi arbejdet med siden januar, og der tegner sig en fælles løsning, som behandles nu,« forklarer han.

Provenu eller prisændringer

Konsulentvirksomheden Incentive har vurderet de fire løsningsmodeller fra selskaberne og mener, at de alle fire vil give større prisgennemskuelighed og føre til, at de nye priser i højere grad end de nuværende matcher kundernes prisfølsomhed.

De to modeller uden mængde­rabat (hovedstadsmodellerne) er de mest simple, og taksterne ligger tæt på de nuværende takster i hovedstadsområdet. Her behøver kunderne ikke kende deres aktuelle rabattrin for at kunne beregne prisen på deres næste rejse.

Vælger man at udbrede hovedstadsmodellen til hele Sjælland, vil kunderne opleve meget små prisændringer.

For 81 procent af rejserne vil prisen maksimalt være ændret med fem procent. Dette giver størst sikkerhed for selskabernes indtægtsprovenu, samt for at passagerernes gennemsnitspris er uændret.

Risikabel mængderabat

Med de to modeller, der opererer med mængderabat, vil trafikselskaberne bedre kunne give rabat efter, hvor ofte passagerne rejser, og rabatten kan målrettes de hyppige rejsende.

Det er dog kompliceret at fastsætte takstniveau og rejsefrekvens korrekt, og mange flere passagerer vil blive berørt af større takstændringer – og det betyder samtidig, at der for selskaberne kan opstå en tilsvarende usikkerhed omkring deres provenu.

Det er bestyrelserne i de tre trafikselskaber, der har den formelle kompetence til i sidste ende at træffe beslutningen om et nyt fælles takstsystem for Sjælland.

Så selv om der eventuelt er enighed på direktørniveau, vil en formel udmelding forsat afvente bestyrelsernes behandling. Næste møde i direktørgruppen er 14. marts.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>