Ny overfladebehandling kan forlænge levetiden for stålværktøj

Nedslidte metaldele i maskiner og komponenter koster årligt produktionsvirksomhederne i hele verden store summer penge, tid til udskiftning og produktionstid.

En problematik som virksomhederne enten har løst ved at fremstille komponenterne i ekstra slidstærkt og dyrt stål eller ved at overfladebehandle stålet med en coating af hårdmetal – som har den ulempe, at den slides af med tiden.

Dette problem har DTU Mekanik nu løst med en ny metode, hvor et ekstremt slidstærkt lag ved høje temperaturer bindes til overfladen af metallet, kemisk såvel som mekanisk, og sikrer metallet en meget høj hårdhedsgrad. Det nye lag ‘vokser’, frem på overfladen som en binding mellem det påførte metal i pulverform og de eksisterende metaller i grundmaterialet.

Nyt selskab på vej

Arbejdet munder nu ud i stiftelsen af selskabet TRD Surfaces, som skal hjælpe virksomheder med at få overfladebehandlet deres komponenter efter behov.

Om arbejdet siger direktør Mads Brink Laursen:

»Vores metode adskiller sig teknisk ved, at overfladebehandlingen foregår i en industriovn, som er langt billigere at benytte og vedligeholde end saltbade og ikke kræver efterbehandling af metallet, siger han.

»Der findes kun to steder i Europa hvor den metode praktiseres, og med vores resultater med hårdheder helt op til 4.000 HV (Vickers hårdhed, red.), tror vi, at produktionsvirksomhederne vil finde os interessante, når vi kan skræddersy overfladebehandlinger til netop deres komponenter.«

DTU Mekanik har undervejs i processen fået støtte fra en fond, og når TRD Surfaces åbner deres nyindkøbte gasovne om fem måneder, bliver det med hjælp fra flere investorer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>