Forsker efterlyser pisk til bilister: De kigger jo kun på gulerødderne

Kan trafikpolitikerne træffe de bedste beslutninger om, hvordan veje og baner skal forbinde Danmark, uden at se på, hvordan man kan mindske transportbehovet? Det spørgsmål stiller trafikforsker Harry Lahrmann, der er lektor på Aalborg Universitet, efter at Transportministeriet i dag har offentliggjort resultatet af en række strategiske analyser.

»De strategiske analyser er som ønskesedler til, hvordan man kan dække det stigende transportbehov, man har regnet sig frem til. Det er som gulerødder, men man diskuterer slet ikke de piske, der kan gøre de store infrastrukturinvesteringer overflødige,« siger han.


De nye transportstrategiske analyser tager udgangspunkt i at trafikbehovet bare vokser og vokser, men kigger slet ikke på, hvordan man kan begrænse trafikken eller udnytte infrastrukturen bedre. Det er en fejl, mener trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet.

Læs også: Analyse: Der bliver tidligst brug for Kattegat-bro i 2050

Indtil videre har regeringen skudt både egne og andres forslag om at indføre kørselsafgifter ned. Men kun fordi teknologien i dag ikke er billig og sikker nok.

»I andre sammenhænge snakker man stadig om at indføre kørselsafgifter på langt sigt. Derfor kan det undre, at der slet ikke bliver taget hensyn til det, når man kigger langt frem med strategiske analyser.«

Skal Danmark bygge nye veje? Følg diskussionen i din indbakke med Ingeniørens nyhedsbrev

En anden løsning, som Harry Lahrmann savner i analyserne, er Intelligente Trafiksystemer, som er et fokusområde for de nordjyske trafikforskere.

»Man skriver lidt om, hvordan der kan køres i nødsporet nogle steder, men ellers er det slet ikke omtalt,« siger han med henvisning til de nye analyser.

Læs også: Politikerne siger stop: Intelligent styring af trafikken får kniven

Christiansborg-politikerne slagtede sidste år ‘puljen til nye teknologiske muligheder’, som siden 2009 har finansieret opsætning af tavler til trafikinformation langs motorvejene, vendbare baner i Limfjordstunnellen og et system, der vil tillade kørsel i nødsporet på Hillerødmotorvejen.

»Der er ellers beviser på, at eksempelvis hastighedsregulering med dynamiske trafiktavler og automatisk trafikkontrolssystemer kan øge kapaciteten på en vejstrækning betragteligt, fordi bilerne kører med samme hastighed,« konstaterer Harry Lahrmann.

De strategiske analyserne skal danne udgangspunkt for forhandlingerne om Danmarks infrastruktur efter 2020, som alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten skal i gang med om kort tid.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>