Gode råd til ingeniøren, der hader at networke

Et godt netværk er vigtigt for karrieren og ofte vejen til et nyt job. Det ved du sandsynligvis allerede. Problemet er, at du hader networking. Du egner dig ikke til smalltalk, og føler dig generelt utilpas ved at møde nye mennesker ansigt til ansigt. Du er absolut ikke den eneste, men med lidt planlægning kan du smyge dig gennem alligevel. Og planlægning er trods alt det, ingeniører er bedst til, lyder det fra blogger og rekrutteringsekspert Gary Perman fra todaysengineer.org.

Hav en plan

Skal du til en begivenhed, hvor der er basis for networking så planlæg, hvem du skal tale med hjemmefra. Vælg en-tre personer du vil møde og hav altid en ekstra i ærmet, hvis de ikke er tilgængelige.
Sæt dig derudover et mål om f.eks. at tale med fem-ti forskellige, stille dem to spørgsmål og udveksle visitkort. Når du har nået dit mål, kan du gå hjem og gøre nøjagtigt det, du har lyst til. Et godt råd er at gå efter den første person, du spotter stå alene i et rum. De har som regel lyst til at tale.

Vil du videre med din karriere? Læg dit cv på Jobfinder.

Det handler ikke om dig

Prøv at se, om der er noget, du kan hjælpe med, når du møder en ny person – f.eks. at udvikle en idé eller løse et problem. Selvom du ikke er en god netværker, kan du sagtens være en god problemknuser, og så har I et fælles udgangspunkt, som også vil gøre dig mere tryg ved situationen.

Læs også: Sådan bliver du synlig på LinkedIn

Stil gode spørgsmål

Kedelige spørgsmål giver kedelige svar. ‘Hvad laver du?’, har de fleste svaret på hundrede gange før. Prøv i stedet med:

  • Hvad har været den største sejr for dig (eller dit firma) de seneste seks måneder?

  • Hvad er det mest interessante initiativ, du har taget på arbejdspladsen det sidste år?

  • Kender du nogen, der kan hjælpe mig med…? Spørg efter navne på folk, som måske kan hjælpe dig med at løse et problem, du har.

De fleste mennesker, elsker at tale om sig selv. Så sørg for at lytte, så du får informationen til næste spørgsmål, og voila – du har en samtale. Afslut med at spørge, om der er noget, du kan hjælpe med. Du lærer personen at kende, og kan han lide dig, husker han også nemmere at anbefale dig i en anden situation.

Det er de små ting….

folk husker. Når visitkortet er i hus, laver du et kort notat bagpå. Det kan være, at der var noget karakteristisk ved personen, eller han gav dig en idé, du skal huske at takke for. Brug informationen i en opfølgende email; det gør indtryk.

Tjekliste til networking succes

  • Øv dig på det, du vil sige inden et arrangement: Hvem er du, hvad laver du, og hvordan løser du folks problemer?
  • Hav dine visitkort med. Altid.
  • Vær opmærksom på at smile, så du ikke skræmmer folk væk.
  • Glem din telefon og brug tiden på de folk, der er i rummet.
  • Vær den første til at præsentere dig – hver gang. Stik hånden frem og smil.
  • Send en hurtig email til dem, du har fået visitkort fra dagen efter.
  • Brok dig aldrig.

Og husk så: For nogle er det naturligt at networke. Vi andre er nødt til at øve os.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>