Forbrugerrådet i angreb på Dansk Erhverv: Jeres kritik af ny kemi-app er forfejlet

Hvis en forbruger downloader app’en Tjek Kemien, bruger den til at skanne en varer og dermed automatisk beder en virksomhed oplyse om indholdet af problematiske stoffer, så er virksomheden forpligtet til at svare.

Det hersker der ingen tvivl om, mener vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe. Ifølge ham er det en helt forfejlet kritik, når Dansk Erhverv går ud i pressen og oplyser, at virksomheder ikke behøver at reagere på henvendelser gennem app’en.

Ifølge fælleseuropæiske regler skal virksomheden svare inden 45 dage. Hvad virksomheden derimod kan vælge, er at modsætte sig, at oplysningerne om produktet automatisk indgår i den database, der ligger til grund for app’en, så andre forbrugere kan få gavn af samme svar, hvis de skanner samme vare.

Læs også: Kemi-app om farlige stoffer får danske virksomheder til at bide negle

Men det giver bare virksomhederne endnu mere administrativt bøvl, hvis de nægter at sende oplysningerne videre til databasen, forklarer Vagn Jelsøe.

»Hvis de ikke ønsker at bidrage til databasen, så er de nødt til at svare på hver enkelt henvendelse om samme produkt i stedet for kun at gøre det en gang. Og i øvrigt kan den enkelte forbruger selv vælge, om han vil lade svaret indgå i databasen,« siger Vagn Jelsøe.

Frygter spam af henvendelser

Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv ser intet problem i, at virksomhederne bidrager til databasen, men fastholder, at virksomheder kun er forpligtet til at svare på spørgsmål, hvis der følger personoplysninger med svaret, og det er endnu uklart, hvorvidt det er tilfældet.

Han frygter dog stadig en voldsom administrativ byrde, hvis et hav af folk skanner produkter over hele landet og ser især et problem i, at databasen ikke automatisk bliver opdateret.

»Nogle produkter er jo under konstant forandring, og hvis en virksomhed f.eks. får fjernet pthalater fra et produkt og får det svanemærket, så vil det stadig optræde med gamle oplysninger i databasen,« advarer han.

»Vi vil gerne være med til at opbygge en database med information til forbrugerne, men det skal ikke ende i et administrativt kaos, som ikke tjener nogen,« siger han.

Vagn Jelsøe er også ærgerlig over Dansk Erhvervs kritik, og ‘så hellere, at Dansk Erhverv spiller med på at gøre det nemt og simpelt for forbrugerne at danne sig overblik over problematiske stoffer i butikkernes produkter,’ siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>