Greenpeace-rapport: Gigantinvesteringer i højspændingskabler er overflødige

En af de største knaster i udbygningen af vedvarende energi i Europa er at flytte strøm mellem medlemslandene.

For at integrere den flukturerende energiproduktion skal strømmen sendes fra produktionsområderne til forbrugscentrene rundt om i Europa. Det kan eksempelvis vindstrøm fra Nordsøen eller Østersøen eller strøm fra solanlæg i Spanien, der flyttes til det centrale Europa.

For at kunne det har den europæiske organisation af systemoperatører, Entsoe-E, udarbejdet en 10-års-plan (ten-year network development plan, TYNDP), der skal sikre, at op mod 400 GW VE-strøm kan integreres i elnettet frem mod 2030.

Men ifølge en teknisk rapport fra Greenpeace kan det gøres langt bedre. Rapporten, der er udarbejdet af det tyske konsulenthus Energynautics med speciale i vedvarende energi, viser, at Europa kan mere end fordoble andelen af sol- og vindstrøm til 850 GW.

Læs også: Udsigt til endnu et dramatisk klimaopgør med Polen

Samtidig kan landene spare knap halvdelen af de cirka 50.000 kilometer elledninger, som TYNDP lægger op til i sin 10-års-plan.

»Rapporten viser en anden og fra vores synspunkt langt bedre vej til at få mere vedvarende energi i elnettet i Europa,« siger Tarjei Haaland, energi- og klimapolitisk medarbejder i Greenpeace.

Ifølge rapporten vil Europa kunne spare enorme summer og samtidig reducere CO2-udslippet, hvis politikerne vælger den vej. TYNDP lægger op til investeringer på knap 780 milliarder kroner i udbygningen af el-infrastrukturen.

Greenpeace-rapporten opfordrer medlemslandene til at investere i et helt ny europæisk HDVC-net, samtidig med at de udvider HVAC-nettet. Planen vil gøre det muligt at integrere mere vedvarende energi i elnettet uden at bygge så mange transmisisonskabler, fremhæver Greenpeace.

Følg udbygningen af vedvarende energi i Ingeniørens nyhedsbrev

Det er naturligvis ikke tilfældigt, at rapporten lander lige nu. I dag og i morgen mødes ministre fra de 28 EU-medlemslande i Bruxelles, hvor de blandt andet skal diskutere de klimamål for 2030, som EU-Kommissionen har lagt op til.

De fleste forventer, at diskussionerne bliver udskudt til juni eller måske endda til december, men ifølge Greenpeace er det afgørende at skubbe på nu. Europa står ved et vadested, hvor politikerne enten skal vælge at fortsætte den nuværende kurs, der vil understøtte mere kul- og atomkraft, eller skabe bedre rammer for at øge andelen af vedvarende energi, mener Tarjei Haaland.

»Det er både praktisk muligt og billigt at integrere langt mere vedvarende energi i elnettet. Det er ekstremt vigtigt nu, da meget af diskussionen går på, om energipriserne stiger med mere VE,« siger Tarjei Haaland.

Han peger på, at den aktuelle krise på Krim, hvor Europas afhængighed af russiske olie og gas er blevet tydelig, underbygger behovet for, at Europa skal øge andelen af vedvarende energi.

Læs også: Derfor er gas-sanktioner mod Rusland utopi

Samtidig har investorerne behov for at få signaler om, i hvilken retning Europa går i forhold til energiproduktionen i de næste mange årtier.

Ifølge Greenpeace-rapporten underbygger TYNDP muligheden for, at lande som Polen, Tjekkiet og Frankrig kan fastholde og udbygge kul- og atomkraftværker, der fungerer som grundlast i elsystemet.

Det skyldes, at planen tager højde for den udbygning, som man formentlig vil kalde realistisk, men som Greenprace mener er en helt forkert vej at gå, fordi det vil føre til mere fossil energi og atomkraft frem for vedvarende energi.

»Det er et afgørende øjeblik for Europa. Investorerne har behov for at få signaler om, i hvilken retning Europa går i forhold til energiproduktionen i de næste mange årtier. Nu er vi kommet med et bud på, hvordan vi kan få mere VE, der kan øge forsyningssikkerheden, skabe job og gavne klimaet, uden at det koster penge. Faktisk sparer vi penge,« siger Tarjei Haaland.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>