Hans idé sparkede ny forretning i gang i Rockwool

Idéen poppede op som en af mange under en løs snak ved kaffemaskinen for næsten fem år siden. Hvorfor ikke bruge vores materialer til andre produkttyper, f.eks. vinduer? funderede Kristian Skovgaard Jørgensen, projektchef i Rockwool.

Som medarbejder i virksomhedens udviklingsafdeling kan Kristian Skovgaard Jørgensen bruge ti procent af sin arbejdstid på egne idéer, og det benyttede han sig af.

Klar til et karriereskift? Opret et cv – og lad din næste arbejdsgiver finde dig.

Han hev en lille uges tid ud af kalenderen for at forstå, hvad vinduer er for en størrelse: Hvordan bygger man dem, hvad er de lavet af, hvem producerer dem, hvem bruger dem, og hvilke problemer har de?

»Jeg syntes, idéen var interessant, fordi jeg både kunne se marked, produkt og kunder for mig, og derfor besluttede jeg at grave lidt dybere ned. Da jeg efter to-tre dage havde fået et overblik, kunne jeg se, at idéen holdt,« fortæller Kristian Skovgaard Jørgensen.

Herefter fulgte flere samtaler, hvor han sparrede med udviklingsdirektør Steen Lindby, som netop var ham, han havde talt med ved kaffemaskinen.

»Efter et stykke tid kiggede vi på hinanden og blev enige om, at det ikke var helt dumt, og så begynder det store arbejde. Hovedtingen er nemlig ikke, at det siger ’pling’, når man står ved kaffemaskinen, og så er man færdig, for vi har masser af idéer. Dem er der aldrig underskud af. Det store arbejde er at finde de gode idéer,« understreger Kristian Skovgaard Jørgensen.

Fremmede omgivelser inspirerer

Præcis hvornår og hvordan de gode idéer popper op, kan han ikke svare på. Nogle gange kommer de, når han slapper af, men det kan også ske, når han har travlt.

Hvis han er i gang med et projekt, og der opstår et konkret problem, kan han godt tvinge løsningen frem, men skæve idéer kommer ikke på kommando:

»Jeg kan aldrig være sikker på, hvornår den fede idé kommer. Idéer som f.eks. at lave vinduer kommer på tidspunkter, når jeg er lidt ude af rutinen. Gode idéer kan også dukke op, hvis jeg går tur i en fremmed by og undrer mig over noget. Så samler jeg indtrykkene sammen og kombinerer dem,« forklarer Kristian Skovgaard Jørgensen.

Idéer kan ikke planlægges

Ifølge Steen Lindby, udviklingsdirektør i Rockwool, er vinduerne et godt eksempel på, hvad der er kommet ud af en omvæltning i udviklingsafdelingen for fem år siden. Ud over at tildele medarbejderne ti procent af deres tid til egne idéer blev unødvendige møder og administration skrottet for at give mere tid til f.eks. idéudvikling.

Det skete i erkendelse af, at nye forretningsidéer er altafgørende for at være konkurrencedygtig, påpeger Steen Lindby, udviklingsdirektør i Rockwool.

»Udfordringen for ledelsen er, at vi tror, vi kan planlægge alt. Problemet er bare, at du ikke kan planlægge den gode idé, og det er derfor, vores medarbejdere skal bruge ti procent af deres tid på egne idéer,« siger Steen Lindby.

Kom på markedet i januar

Og innovationstiden er givet godt ud på Kristian Skovgaard Jørgensens idé. Vinduerne, som bliver produceret i samarbejde med Outrup Vinduer, kom på markedet i januar i år, og i løbet af de første to-tre uger er der leveret et par kilometer mineraluldsrammer til producenten, fortæller Kristian Skovgaard Jørgensen:

»Ved lanceringen talte jeg med en masse håndværkere, som var begejstret over, at de ser ud som gamle vinduer. Da jeg fik den feedback, vidste jeg, at vi havde ramt deres behov, for folk køber vinduer på udseendet. Det er en stor tilfredsstillelse at være med til at udvikle noget, som folk har lyst til at bruge,« siger han.

Jobfinder sætter spot på ingeniører, som har en særlig evne til at få idéer med både teknisk og kommercielt potentiale. Dette er det sjette af en række portrætter.

Læs også: IBM’s patentkonge kommer sovende til sine ideer

Da folkevognen kørte ud af avisen, fik konstruktionsingeniøren en god idé
Elektroingeniøren gav kunderne lune fødder – og flere kroner på deres energikonto
Hans idé revolutionerede Siemens’ forretning
Hans grydeske fik publikum til at juble

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>