Så voksede kongeriget med 87.792 kvadratkilometer

Det danske rigsfællesskab er blevet en hel del større.

Det sker, efter at Kommissionen for Kontinentalsoklens Grænser, CLCS, i New York har afsluttet behandlingen af et krav fra den danske regering og det færøske landsstyre om rettigheder til den ydre grænse for kontinentalsoklen. Det oplyser Udenrigsministeriet.

Området, som nu altså udvider kongeriget, udgør et areal på 87.792 kvadratkilometer eller godt det dobbelte af Danmark. Det ligger nordøst for Færøerne klemt inde mellem søgrænserne for Island og Norge ved den såkaldte Ægir Ridge tæt på Jan Mayen.

Læs også: Forskning: 87.792 km² af Nordatlanten tilhører Danmark og Færøerne


Den nye del af kongeriget ligger tæt op af islandske og norske områder. De tre lande har aftalt at dele i porten.

Rigsfællesskabet har sendt en såkaldt submission med krav om rettigheder til kontinentalsoklen uden for 200 sømil. En submission er en præsentation af dokumentation som krævet i henhold til FN’s Havretskonvention til en stats fastlæggelse af ydergrænsen for sin kontinentalsokkel uden for 200 sømil fra kysten.

Kommissionen har bekræftet det danske krav ved at udstede, hvad der kaldes en CLCS-rekommandation. Regeringen havde sammen med landsstyret foreslået den ydre grænse i submission, der blev indleveret til FN i april 2009.

CLCS anerkender med andre ord retten til et havbundsområde, som dækker 87.792 kvadratkilometer. Der er håb om olie- og gasforekomster i området, men de store fund udebliver indtil videre.

Sagen er dog ikke helt klappet af. Der er overlappende krav i området over for Norge og Island, der også har submissioner i CLCS over området. Behandlingen af Norges submission blev afsluttet i 2009, mens Islands forventes færdigbehandlet i indeværende år.

Vil du have flere nyheder om jagten på ny olie? Tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

De tre stater aftalte dog allerede i 2006 en deling, som skal anvendes ved den endelige grænsedragning, når alle tre submissioner er færdigbehandlet af CLCS.

Det vil altså være muligt inden for en overskuelig tid endeligt at fastlægge kontinentalsoklens grænser i området, oplyser ministeriet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>