Hovedstadens sygehuse bruger 58 millioner på forlænget Windows XP-support

De københavnske sygehuse er blot tre uger før udløbet af supportperioden stadig befolket med pc’er, med det snart 13 år gamle styresystem Windows XP. Derfor har Region Hovedstaden været nødt til at indgå en aftale om forlænget support med Microsoft til en værdi af 58 millioner kroner.

»Region Hovedstaden har valgt at indgå en partnerskabsaftale med Microsoft, der sikrer hjælp til opgradering til Windows 7 i regionen og fortsat XP-support i hele perioden frem til opgraderingen er gennemført,« oplyser Region Hovedstadens Center for IMT i et e-mailsvar til Version2.

Udløbet af supporten på Windows XP indebærer, at Microsoft ikke længere automatisk distribuerer sikkerhedsopdateringer til styresystemet. Det betyder, at pc’er med Windows XP potentielt er sårbare over for hackerangreb, der udnytter hidtil ukendte sikkerhedshuller i styresystemet, når supporten stopper den 8. april.

Supportaftalen med Microsoft betyder, at Region Hovedstaden vil kunne få ekstraordinære rettelser, som kan lukke akutte sikkerhedshuller på de Windows XP-pc’er, som står på sygehusene.

Problemet med Windows XP rammer ikke kun i hovedstaden. Også landets øvrige regioner har måttet indgå lignende aftaler med Microsoft.

Læs også: Windows XP-deadline truer pc’er på danske sygehuse

Udløbet af supportperioden har været kendt i årevis, og Microsoft har endda udskudt den for at give kunderne mulighed for at opgradere til en nyere version af Windows, som fortsat supporteres.

I Region Hovedstaden har it-afdelingen imidlertid haft svært ved at få budgettet til at slå til. De seneste år har regionens it-afdeling, Center for IMT, således måttet overføre cirka 100 millioner kroner om året fra næste års budget, fremgår det af referatet fra regionsrådsmødet den 11. marts.

Regionen har blandt andet brugt mange ressourcer på at konsolidere it-driften i nye datacentre, opgradere pc-hardwaren, implementering af Fælles Medicinkort og andre projekter. Ifølge Center for IMT har regionen cirka 50 it-projekter med et samlet årligt budget i omegnen af 800 millioner kroner.

Regionsrådet har godkendt en ekstrabevilling på 81 millioner kroner til it-området, som dog er en bevilling oveni en tidligere forhøjelse af budgettet, hvilket på regionsrådsmødet også blev påpeget af medlemmer fra Enhedslisten:

»Vi undrer os over, at der på dette tidspunkt er så store overskridelser. Derudover er de ekstra 81 millioner kroner en sammenligning af tal for en fremtidig økonomiredegørelse, mens en sammenligning med budgettet viser en overskridelse på 183 millioner kroner,« fremgår Enhedslistens kommentar ifølge referatet.

Budgettet for it-området er således i 2014 overskredet med knapt 15 procent, hvoraf udgiften i forbindelse med opgraderingen fra Windows XP til Windows 7 udgør en betragtelig andel.

Regionen forventer, at migreringen til Windows 7 vil tage cirka halvandet år, og der er tale om et omfattende projekt.

»Opgraderingen til Windows 7 har været i fokus, men det har ikke vist sig muligt at gennemføre opgraderingen i hele regionen inden den 8. april. Dette skyldes kompleksiteten i regionens it-miljø grundet regionens størrelse samt omfanget af nuværende kørende applikationer i driftsmiljøet. Op mod 1.000 applikationer skal testes og gøres klar til at kunne afvikles sikkert og forsvarligt på Windows, inden opgraderingen er tilendebragt,« skriver Center for IMT til Version2.

For at modvirke den store pukkel af it-projekter vurderer Center for IMT i Region Hovedstaden, at der er behov for en permanent merbevilling på 50 millioner kroner om året til nye medarbejdere. Derudover vil regionen bruge 60 millioner kroner, som i dag bruges til eksterne konsulenter, til fastansættelse af medarbejdere.

Det reviderede budget for Center for IMT, som regionsrådet har godkendt, lyder nu på i alt 1,422 milliarder kroner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>