Hvad dælen? Efter 20 år taler hospitalernes it-systemer sammen


Sundhedsjournalen
Ovenstående skærmdump er et eksempel på, hvordan borgerne ser deres Sundhedsjournal på Sundhed.dk med NemID (klik for større billede).

Nedenstående er et eksempel på, hvordan lægen ser Sundhedsjournalen.

Bemærk venligst, at CPR-numre og andre personhenførbare oplysninger er fjernet på skærmbillederne.



Sundhedsjournalen

Historien om elektroniske patientjournaler (EPJ) på danske hospitaler er historien om de mange journal-systemer, der ikke har kunnet kommunikere og udveksle data med hinanden i flere år.

Men det gør regionerne, der er ansvarlig for hospitalsdriften i Danmark, nu op med, når it-programmet Sundhedsjournalen officielt åbner onsdag, så læger og sygeplejersker kan hente patientdata fra samtlige regioner.

“Sundhedsjournalen er svaret på det fælles EPJ,” forklarer formanden for Regionernes Sundheds-IT (RSI), Jens Andersen, til Computerworld.

Tidligere har den manglende mulighed for dataudveksling skabt groteske situationer, hvor patienters journaler er blevet kørt rundt i taxa fra det ene sted til det andet.

20 års kamp er slut
Med indførelsen af Sundhedsjournalen vil det så sige, at 20 års kamp for at kunne udveksle sundhedsdata på tværs af amter og regioner er slut nu?

“Ja, det mener jeg, for læger og sygeplejersker får adgang til alle patienters data fra hele landet,” svarer Jens Andersen.

Udrulningen af Sundhedsjournalen betyder med andre ord, at når en patient fra eksempelvis Nordjylland bliver indlagt på et københavnsk hospital, kan de københavnske læger blandt andet hente medicinhistorik, tidligere laboratoriesvar og anden vigtig information, som patienten muligvis ikke selv kan oplyse om.

Det medfører, at lægerne på et hospital hurtigere kan danne sig et overblik over en patients sygdomsforløb og dermed hurtigere kan stille den rigtige diagnose.

Undervejs på den rejse har det været nødvendigt at droppe flere lokale EPJ-systemer, som du kan læse mere om her

Midtjyderne må vente
Jens Andersen fortæller, at selv om 12. marts altså er sat som den officielle åbningsdato for Sundhedsjournalen, har den allerede har været i praktisk brug i flere regioner i nogle måneder.

Han forklarer også, at Region Midtjylland som den sidste region først kommer på i løbet af foråret, og at de praktiserende læger kommer på ‘i løbet af 2014′, men at borgere via NemID-login på Sundhed.dk også kan få adgang til uddrag af sundhedsjournalerne.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>