Test: Digital lås på hoveddøren – nu er mobilen min nøgle



04-Digital-lås-Yale-Doorman.jpg

11-Digital-lås-Yale-Doorman.jpg

09-Digital-lås-Yale-Doorman.jpg

Anmeldelse: Yale Doorman og Verisure SmartLock er et bud på fremtidens låsesystem til hoveddøren, hvor mobilen bruges til at låse og åbne.

De seneste 14 dage har makkerparret været flyttet ind på hjemmeadressen og er hurtigt blevet en del af min og familiens hverdag.

Yale Doorman er en elektronisk lås, der indeholder låsekasse, håndtag, vrider og et fysisk display med tal.

Verisure SmartLock består til gengæld af to dele: En boks ved navn VBox Mini, der kobles til husets router via kabel, og et lille modul som indsættes i Yale Doorman.

Når modulet er sat ind i låsen, fanger den trådløst signalet fra boksen, og det er derfor muligt at kontrollere låsen via en Verisure-app på mobilen.

Verisure SmartLock går i øvrigt også under navnet Yale Doorman Lock module + VBox.

Låsesmed eller gør-det-selv?
Det er muligt at købe både Yale Doorman (skal være version 2) og Verisure SmartLock i løssalg og selv sætte det op. Det kræver dog, at du har tommelfingrene rigtigt skruet på.

Jo ældre en lås, som du skal skifte til en digital version, desto større risiko er der for, at du skal bruge kræfter på at få løsningen korrekt monteret.

“Overordnet set er jeg positivt overrasket over, hvor brugervenligt låsen fungerer”

I instruktionsvideoen til Yale Doorman ser man blandt andet en kvinde bevæbnet med en hammer og et mejsel i fuld gang med at hakke et større hul i døren til låsekassen.

Jeg fik en låsesmed til at sætte det op, da jeg netop har en ældre dør og lås, som skulle en tur på operationsbordet.

Det tog cirka en time med montering og efterfølgende test. Hvis jeg selv skulle have sat det op, ville det nok have været et dagsprojekt, og det ville måske ikke have endt med at se helt autoriseret ud.

I øjeblikket koster Yale Doorman cirka 2.200 kroner online og Verisure SmartLock omkring 1.000 kroner. Dertil skal lægges en eventuel udgift til en låsesmed, som kan løbe op i et par tusinde kroner.  

Der er ingen abonnementsforpligtelse hos Verisure, og derfor er det en engangsbetaling.

Det er dog muligt at koble låsen til et regulært alarmsystem i hjemmet og betale løbende for professionel overvågning og eventuel udrykning med en vagt.

Grønt lys fra forsikringsselskabet

Inden den digitale lås blev sat op, kontaktede jeg mit forsikringsselskab for at finde ud af, om det kunne få nogen betydning for min nuværende indboforsikring.

Men svaret var, at det ikke var noget problem.

Faktisk så forsikringsselskabet positivt på den digitale lås. Det skyldes, at den skaber en log over, hvem der har åbnet døren, og derfor kan man se, hvem der har været inde og hvornår. Hvis der er tegn på regulært indbrud, dækker forsikringen som normalt.

Tidligere har Computerworld.dk også forhørt sig hos TopDanmark om problemstillingen, og forsikringsselskabet mener også, at man trygt kan installere en digital lås.

Man skal dog være opmærksom på, at det stadig er ens ansvar, at døren er forsvarligt lukket.

Så hvis man glemmer at låse, eller der er fejl i systemet, og tyveknægte kommer forbi med en stor, sort sæk, vil forsikringen ikke betegne det som indbrud, men som ‘simpelt tyveri’.

Det betyder, at man ikke kan forvente at få dækket alle stjålne genstande. Det er ikke anderledes, end hvis man i dag har glemt at låse med en fysisk nøgle.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>