I en verden med overvågning og satellitter: Hvordan kan et stort fly forsvinde?






I over 11 dage har Boeing 777-flyet MH370 fra Malaysian Airlines været sporløst forsvundet, efter at flyet lettede fra lufthavnen i Kuala Lumpur klokken 00.41 lørdag den 8. marts.

38 minutter senere var der for sidste gang kontakt med flyet: “All right, good night,” lød den sidste besked fra flyets andenpilot klokken 01.19. Derefter: Total tavshed.

Siden da har man ikke kunnet finde det 300 ton tunge fly med 239 personer om bord – selv med al verdens overvågningsteknologi.

Teorierne er mange: Er det styrtet ned? Er det blevet kapret af terrorister eller har piloterne begået selvmord og taget passagererne med i købet? 

I en verden, hvor man ikke længere kan ligge nøgen i sin egen baghave af frygt for, at man bliver fotograferet af satellitter til Google Earth, virker det underligt, at et fly af den størrelse kan forsvinde.

Ingen motivation hos selskaberne
Hvorfor kan man ikke bare sende data fra flyet via satellitter, så man konstant ved, hvor flyet er?

En af grundene er ganske enkelt, at flyindustrien ikke har set sig nødsaget til det. Med over 36 millioner fly på verdensplan i 2013, hvor ‘kun’ 281 personer blev dræbt i ulykker, og hvor ‘blot’ 105 var på kommercielle ruter, har behovet for at udbygge et system ikke været der. Til sammenligning døde der i fjor 28.000 bilister på Europas veje.

Og sker ulykken endelig, er næsten hver eneste “sorte boks” fra de forulykkede fly efterfølgende blevet fundet.

Et andet argument er, at de data, som i øjeblikket bliver opbevaret i flyets “sorte boks”, er af meget stor størrelse. Det ville medføre store udgifter for flyselskaberne, hvis de skulle sende alle de data til jorden via satellitter. 

Flere virksomheder er dog allerede begyndt at kigge på et forbedret system. Et dansk forskningsprojekt er sat i værk, hvor satellitter skal kunne overvåge flyenes rejser, og et canadisk firma har udarbejdet et trackingsystem til fly, der for 100.000 doller per fly kan sende data ned til jorden for en relativ overkommelig pris.

Det canadiske system, FLYHT, bruger det kommercielle satellitnetværk Iridium Satellites og sender data, hvis flyet afviger fra den normale rute, eller noget andet går galt. Samme satellitsystem bruges af satellittelefoner.

FLYHT-systemet virker allerede i dag, men bliver ikke brugt af synderligt mange selskaber. I stedet bruges andre og ældre systemer.

Artiklen fortsætter på næste side…



Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>