Betalingseksperter: Apple bliver tvunget til at bide til NFC-bollen

Foreløbig har den trådløse standard NFC (Near Field Communication) endnu til gode at finde vej ind i Apples iPhone, der nyder stor popularitet i blandt andet Danmark.

Men det kan meget vel ændre sig, i takt med at NFC bliver de facto-standarden i forbindelse med trådløse betalinger ved kortterminaler, vurderer flere eksperter.

NFC, der allerede findes i flere telefoner med Android, bliver ofte kædet sammen med såkaldt kontaktløse betalinger. Det vil sige, at et betalingskort med en chip til formålet eller en telefon med NFC bliver holdt tæt op til en kortterminal, hvorefter betalingen bliver gennemført – eventuelt uden indtastning af pinkode, hvad mindre beløb angår.

Kontaktløse betalinger findes allerede flere steder i udlandet, hvor eksempelvis et Visakort kan swipes forbi terminalen, og nu er de også på vej til Danmark.

Her i landet skulle omkring halvdelen af alle terminaler allerede understøtte kontaktløs kommunikation, og i den forbindelse har Sydbank meldt ud, at banken til næste år forventer at komme med en såkaldt mobile wallet, som gør det muligt at opbevare betalingskort i telefonen digitalt samt at betale med NFC-telefoner ved det voksende antal terminaler, der understøtter den teknologi.

Læs også: Om få måneder kommer der trådløse betalinger i danske butikker

Apple er altså foreløbig ikke med på den galej. Og i den forbindelse har der blandt andet været forlydender om, det skyldes, at den amerikanske virksomhed pønser på et eget betalingssystem. Men i takt med at flere kortterminaler understøtter NFC-betalinger, ligesom både Visa og Mastercard bakker op om NFC, så får Apple svært ved at ignorere den trådløse teknologi. Sådan lyder vurderingen fra seniorpartner i PlusCon og ekspert i elektroniske betalingsløsninger Henning N. Jensen:

»Jeg tror ikke på, at Apple er stærk nok til at kunne overrule de investeringer, der allerede er gjort af bankerne. Apple er stærk på andre områder, men ikke stærk nok inden for betalingsformidling.«

Henning N. Jensen peger på, at Apple i hvert fald på det europæiske marked, hvor chip- og kontaktløse terminaler vinder frem, vil være tvunget til at levere en iPhone, som også understøtter NFC. Ellers risikerer virksomheden simpelthen at gå glip af et vigtigt marked.

»NFC kommer stille og roligt, om Apple vil eller ej. Og Apple bliver tvunget over i det – det er jeg ikke i tvivl om. I det mindste i forhold til Europa, hvor de vil være nødt til at komme med en NFC-model. Mit gæt er, at de også vil komme med NFC i deres modeller til resten af verden.«

Synspunktet vækker genklang hos Niels Skylvad, direktør for forretningsdrift i Sydbank.

Han peger på, at de standarder, der i dag bliver rullet ud på kortterminaler, i udgangspunktet er testet og fungerer med NFC-telefoner og kontaktløse kort og ikke med andre kommunikationsstandarder.

Læs også: Ekspert om mobilbetaling: Fejlskud fra Apple at droppe NFC

Og Niels Skylvad finder det derfor også sandsynligt, at Apple kommer med på den vogn. I hvert fald har fraværet af NFC-chip – og dermed en potentielt stor kundegruppe – ikke afholdt Sydbank fra at satse på en NFC-baseret Wallet-løsning til næste år.

»Vi har et lønligt håb om, at det kommer i iPhone. Og årsagen er, at den teknologi, der findes derude, kører med NFC. Og om tre år har alle kort, der udstedes fra Visa og Mastercard, trådløs NFC-teknologi. De vil fungere over hele verden. Og jeg har svært ved at se, at man ikke på en eller anden måde kommer til at understøtte det med en iPhone, ellers melder de sig jo ud af markedet,« siger han med henvisning til Apple.

Og kommer der ikke NFC i iPhones foreløbig, så gætter Niels Skylvad på, at det vil få – i hvert fald nogle – til at overveje at skifte smartphone:

»Det kan jo godt være, jeg bliver nødt til at lægge min elskede iPhone på hylden i den forbindelse. Jeg er jo nødt til at have en, der virker med det, sådan er det jo.«

Nets oplyser til Version2, at både telefoner og terminaler skal følge ISO-standarder (ISO 14443 for de kontaktløse kort og ISO 18092 er NFC – de to standarder er kompatible) for at blive godkendt i forhold til kontaktløse betalinger. Det betyder ifølge Nets, at alle kontaktløse POS-terminaler (point-of-sale) derfor i udgangspunktet kan kommunikere med alle NFC-telefoner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>