Igen-igen: Jagt på oliesyndere måtte vige for ministertransport

Forsvaret har forbedret sig, når det kommer til at flyve de vigtige havmiljøflyvninger. Alligevel kunne forsvaret kunne heller ikke i 2013 overholde de internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt.

Det viser kvartalsrapporter fra Forsvarskommandoen, som Ingeniøren har gennemgået.

Igen i 2013 var det bl.a. VIP-transport med forsvarets Challenger-fly, der blev prioriteret frem for jagten på oliesyndere og dermed var medvirkende årsag til, at forsvaret ikke overholdt de internationale aftaler.

Læs også: Ministres VIP-flyvning gik forud for kamp mod oliespild

Også denne gang var Forsvarsministeriet repræsenteret. Det var dog af den nye minister, Nicolai Wammen (S), der blev prioriteret frem for havmiljøflyvningerne. Han skulle til møde på Cypern om de kemiske våben i Syrien, hedder det i en forklaring til Forsvarsudvalget.

Wammen: i orden at prioritere min flyvning

I en mail til Ingeniøren skriver forsvarsministeren, at det var i orden, at forsvaret prioriterede hans flyvning forud for havmiljøflyvningen i den pågældende uge, da der var tale om et møde med FN’s særlige udsending og Cyperns forsvarsminister forud for at fjerne Syriens kemiske våben. Han siger samtidig, at det var en fejl, at der ikke blev fløjet på et andet tidspunkt.

»Derfor har jeg også indskærpet over for Forsvarskommandoen, at der fremadrettet skal foretages en genplacering af en aflyst flyvning inden for samme uge eller hurtigst muligt derefter,« lyder det fra Nicolai Wammen.

Forsvaret og politikernes prioritering af VIP-transport var sidste sommer årsag til stor kritik fra organisationer og eksperter. Det skete, da Ingeniøren afslørede, at forsvaret i flere tilfælde i løbet af 2012 ikke havde overholdt konventionerne blandt andet på grund af VIP-transport.

Det inkluderede transport for Statsministeriet, Forsvarsministeriet og kongehuset. I alt havde forsvaret svigtet opgaven i 19 af 52 uger.

Daværende forsvarsminister, Nick Hækkerup (S), lovede bod og bedring og pointerede, at Forsvarsministeriet i løbet af 2013 ville føre skærpet eftersyn med, om forsvaret overholdt kravene om havmiljøflyvninger.

Danmark har tiltrådt fire internationale aftaler om luftbåren havmiljøovervågning. En af dem er Helsingfors-kommissionen, der anbefaler, at Danmark – som minimum – overflyver de mest trafikerede skibsruter to gange om ugen. Danmark anser aftalen for forpligtende.

I løbet af 2013 var der fem uger, hvor forsvaret ikke fløj i henhold til aftalerne, hvilket var en betydelig fremgang i forhold til 2012. Årsagerne var tekniske problemer med eftersyn samt sygdom, oplyser Forsvarskommandoen i den seneste kvartalsrapport.

Læs også: Forskere: Nøl med forsvarets flyvninger truer havmiljø

Forsvarskommandoen oplyser i forbindelse med oversigten over flyvninger i løbet af 4. kvartal, at forsvaret har fløjet 102 af 104 planlagte flyvninger i løbet af 2013. Det er fremskridt, men ikke godt nok, siger Nicolai Wammen.

»Selvom der er tale om en markant forbedring i forhold til 2012, er vi endnu ikke i mål. Det gælder særligt i forhold til at gennemføre erstatningsflyvninger for de regelmæssige havmiljøflyvninger, der må aflyses,« konstaterer Nicolai Wammen.

Årelang kritik

Danske og udenlandske eksperter, fagfolk og organisationer har gennem flere år kritiseret både forsvarets og politikernes prioritering af havmiljøet. Det samme har Rigsrevisionen ved flere lejligheder. Det skete blandt andet i 2005, i 2012 og senest igen i forbindelse med en analyse af havmiljøindsatsen i Arktis.

Opgaven med havmiljøindsatsen ligger formelt hos forsvaret, men politikerne har på deres side heller ikke leveret de økonomiske midler, der skal til. De vil hellere lade forsvaret bidrage til de internationale indsatser, som Danmark høster ros for i Bruxelles og Washington end passe på havmiljøet, lød kritikken fra Peter Viggo Jakobsen, Forsvarsakademiet.

Ifølge kritikerne er resultatet, at selvom Danmark har nogle af verdens mest trafikerede farvande, er vores havmiljøberedskab elendigt. Ud over manglende flyvninger gælder det nedslidte skibe og materiel, der i årevis har været forældet og ganske enkelt ikke vil være i stand til at håndtere større oliespild.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, har indkaldt forsvarsminister Nicolai Wammen i samråd om havmiljøflyvningene. Det finder sted tirsdag eftermiddag.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>