Risikoekspert: Vi ignorerer eksplosionsfaren fra træpillestøv

Vi har alt for lidt fokus på eksplosionsfaren ved håndtering af de træpiller, som vi satser på at importere i flere millioner ton over de kommende år. Sådan lyder advarslen fra ekstern lektor i risk management på DTU Frank Huess Hedlund.

Alene i Danmark har der været brand og eksplosioner i adskillige siloer og opbevaringsrum, blandt andet på træpillefabrikken Dangrønt i Aars, hvor en person døde af kvæstelser i 2010. Det samme billede tegner sig i udlandet, siger Frank Hedlund.

Ingeniøren har tidligere rapporteret om ulykker på blandt andet Amagerforbrændingen i 2012, hvor tre personer blev kvæstet i 2012, og på Avedøreværket, hvor en voldsom brand hærgede i flere dage.

»Sikkerheden bliver glemt i den hurtige omstilling fra kul til træpiller, og der mangler mere fokus på tekniske normer og retningslinjer til at undgå eksplosioner fra træpillernes støv. Der er masser af detaljerede retningslinjer, når det gælder brandbare gasser og væsker, men med træpiller er det, som om man siger ‘nå ja, det er jo bare træstøv’,« siger Frank Huess Hedlund.

Støvet fra træpillerne kan dog ligge helt ubemærket på udstyr og i kroge, og bliver det hvirvlet op, kan det hænge som et tæppe i luften og antænde ved den mindste gnist. Derfor mener Frank Huess Hedlund, at træpiller bør klassificeres på linje med farlige stoffer.

Står uden systematisk registrering af bande

Problemerne opstår især, når fabrikker begynder at opskalere mængderne af træpiller. I mange tilfælde opstår brandene, fordi et leje bliver varmt på grund af friktion, eller fordi træpiller kommer i klemme under transporten på de lange bånd, bryder i brand og lynhurtigt får branden til at sprede sig via træpillerne på båndet. Det skete på Amagerværket i 2012.

Læs også: Kæmpebrand på Avedøre var en øjenåbner: Nu skal nye løsninger på bordet

Gløder på et transportbånd var også årsagen til, at det store biomassefyrede kraftværk Tilbury i England i 2012 brændte og lå stille i fire måneder, før den første blok kunne sætte i gang igen. Og listen af eksempler er lang. I november sidste år eksploderede træpilleanlægget Creative Biomass i USA, i september gik det ud over Nature’s Flame i New Zealand, i august brændte Inferno Pellets, og på havneanlæg og i lagerfaciliteter oplever man også brande.

»Der kommer hele tiden nyhedsrapporter om nye brande og eksplosioner, men der mangler forklaringer på årsagerne, og vi står uden en systematisk registrering og udveksling af erfaringer med ulykker,« siger Frank Huess Hedlund.

Et yderligere problem er, at træpillerne udvikler kulilte, der har ført til dødsfald i både siloer, private hjem med biomassefyr og i lastrum på skibe. Ifølge den britiske sikkerhedsstyrelse er mindst ni personer døde siden 2002, ofte fordi de gik ind i rum med træpiller og faldt om på stedet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>