Ingen regler mod TDC’s prisklemme på ComX-fiber i nærmeste fremtid

Som en meget dominerende spiller på tele- og internetmarkedet i Danmark er TDC tvunget til at leje sin infrastruktur ud til konkurrenter til rimelige priser. Og da TDC i december købte fiberselskabet ComX, kom hele ComX-netværket også under de samme regler.

Læs også: TDC skal give alle adgang til ComX-netværk efter opkøb

Men glæden varede kort hos det lille iværksætterfirma Gigabit, som forsøger at udfordre TDC og sælge internetforbindelser via fiber. Selvom Gigabit kunne få adgang til ComX-fiberen, var fiberlejen sat højere, end TDC selv opkræver hos forbrugerne.

Læs også: Monopol-anklage: TDC tager mere for en gros-fiberleje, end privatkunderne skal betale

Den slags kaldes en prisklemme, og Erhvervsstyrelsen har med regler netop om prisklemmer sørget for, at det er ulovligt for TDC på den måde at sætte konkurrencen ud af spil – men kun på forbindelser via TDC’s kobbernetværk.

»Vores prisklemmetilsyn, som blev indført i 2012, er baseret på markedsanalyser, vi lavede i 2011 og 2012. Dengang viste markedsanalysen, at prisklemmetilsynet skulle målrettes kobberplatformen, for det var der, der var margen-udfordringer for alternative udbydere. Der var ikke nogen i branchen, der pegede på fibernettet,« siger Helle Bøjen Larsen, kontorchef hos Erhvervsstyrelsen, til Version2.

Før Gigabit.dk gik i gang med at få adgang til TDC’s fibernetværk, var der heller ikke rigtig andre, som havde forsøgt at få direkte adgang til TDC’s fiber. Gigabit.dk var således det første firma, som bad om adgang til ’rå fiber’ hos TDC og også først til at bede om adgang til ComX-netværket.

Nu kan Erhvervsstyrelsen tage Gigabits klage over TDC’s prisklemme med i arbejdet frem mod nye regler. Men selvom arbejdet med de nye regler allerede så småt er begyndt, kommer det til at tage år, før ny lovgivning vil ændre på situationen, fortæller Helle Bøjen Larsen.

Erhvervsstyrelsen afventer nemlig også nye regler fra EU-Kommissionen, som skal på plads, før der bliver ændret noget i de danske regler. En samlet tidsplan er derfor svær at give, men alene markedsanalysen tager omkring et år at få gennemført, lyder vurderingen.

»Vi kan ikke indføre det fra den ene dag til den anden. Det er en lang proces, som vi allerede er i gang med. Fordi det er indgribende regler, kan vi ikke bare påføre TDC nye forpligtelser. Det skal blandt andet igennem en høring i branchen og gennem EU-Kommissionen,« siger kontorchefen.

Erhvervsstyrelsen gik i efteråret i gang med forberedelserne til en revision af prisklemme-reglerne, og noget af det, man kigger på, er netop om fibermarkedet skal dækkes på samme måde som kobbernettet.

»Vi har forberedt os på det, så vores model kan håndtere det, hvis analysen af markedet viser, at fiber skal med ind i tilsynet. Men vi skal kunne påvise et konkret konkurrenceproblem, før vi kan gribe ind over for det,« siger hun.

Gigabit: Virker åbenlyst ikke

At der ikke kan tages en hurtig afgørelse, frustrerer folkene hos Gigabit.

»Det er jo en gammel afgørelse, og hvis meningen var, at andre skulle kunne komme ind og konkurrere med TDC, virker det jo åbenlyst ikke. Det er ikke reel konkurrence, når priserne er så høje, og TDC selv sælger produkter, der er væsentligt billigere. Så må Erhvervsstyrelsen jo lave den afgørelse om,« siger Baldur Nordahl, direktør for Gigabit.dk, til Version2.

Fiberfirmaet har fået tilbudt at være med i arbejdet med at skabe nye regler på området, fortæller han, men det løser ikke problemet her og nu.

»Vi kan komme med i en arbejdsgruppe, fremadrettet, og det er fint. Men det betyder også, at udmeldingen om konkurrence ikke passer. Vi er ikke interesseret i en masse arbejde med regulering, vi er bare interesseret i at kunne få nogle rimelige priser hos TDC og så komme i gang,« siger Baldur Nordahl.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>