Internettets fader: Vi mangler en grundlov på nettet

For ret præcis 25 år siden gik britiske Sir Timothy Berners-Lee i det europæiske forskningscenter i Cern i Schweiz og syslede med den udvidelse af internettet, som vi i dag kender som World wide web.

Med ét slag var hjemmesider en realitet. Men hovedmanden bag denne nye grundlæggende innvation mener nu, at brugen af internettet skal reguleres, så det ikke er muligt for regeringsmagter og virksomheder at overvåge uskyldige menneskers adfærd på nettet.

“Vi har brug for en global forfatning, en slags lov over rettigheder,” siger Tim Berners-Lee til The Guardian med brugen af det britiske udtryk ‘bill of rights’, som blandt andet er blevet brugt om de første tilføjelser i den amerikanske forfatning.

Det er ikke naivt at tro på
World wide web-faderens opfordring kommer som et led i den større ‘Det web vi ønsker’-kampagne fra en lang række it- og humanitære organisationer

“Med mindre vi har et åbent, neutralt net uden bekymringer om, hvad der sker ved bagdøren, kan vi ikke have en åben regering, et godt demokrati, god sundhedspleje, forbundne fællesskaber og forskelligartet kultur,” siger Tim Berners-Lee til The Guardian og fortsætter:

“Det er ikke naivt at tro, at vi kan få det, men det er naivt at tro, at vi bare kan sidde tilbagelænet og vente på at få det,” lyder det fra en af internettets nøglepersoner.

Kig 25 år frem
Tim Berners-Lee er kendt for at være en stærk kritiker af den overvågning, som amerikanske og engelske efterretningstjenester har udført, og som er dukket frem efter whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer.

“Vores rettigheder bliver krænket mere og mere hver dag, og faren er, at vi vænner os til det. Så jeg vil bruge 25 års-jubilæet til at få alle til at tage nettet tilbage i vores egne hænder og definere World wide web, som vi ønsker det i de næste 25 år,” siger Tim Berners-Lee til The Guardian.

Denne web-forfatning skal i Tim Berners-Lees optik også indeholde afsnit om ophavsret, pirateri og andre problemstillinger, som vi har set i World wide webs første 25 år.

Kom til tasterne: Hvad mener du, vi skal have med i en internet-grundlov?

Læs også:
Nyt globalt web-indeks – men hov: Hvor er Danmark?

Sådan løser du problemet med alt for sløve websider

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>