Kvalitetsmikroskop af papir kan bygges for fem kroner

Et nyt mikroskop, der kan give en forstørrelse på mere end 2.000 gange med en opløsning på under en mikrometer, kan samles på under ti minutter.

Kostprisen for mikroskopet inklusiv linse, lyskilde og batteri er fem kroner – heraf udgør prisen for linsen ca. halvdelen af de samlede omkostninger, hvis man ønsker en forstørrelse på 2.180 gange.

Kan man nøjes med en forstørrelse på kun 140 gange, kan prisen for hele molevitten bringes ned på tre kroner.

Mikroskopet er ydermere så robust, at det kan tabes fra en treetagers bygning eller trædes på uden at gå i stykker.


To sygdomsfremkaldende mikrober, Giardia lamblia and Leishmania donovani, fotograferet med det nye papirmikroskop. (Foto: Stanford University)

Det er Manu Prakash fra Stanford University i Californien, der sammen med to kolleger har udviklet det ultrabillige mikroskop, som de har beskrevet i detaljer i en videnskabelig artikel.

Mikroskopet kaldes for et ‘Foldscope’ eller et origamibaseret papirmikroskop, og det er forskernes håb, at opfindelsen kan være med til at detektere en lang række blodbårne sygdomme som malaria, foruden at det kan finde anvendelse til undervisning.

Manu Prakash forklarer i denne video, hvordan mikroskopet fremstilles og samles, samt hvad det kan bruges til:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>