Motordata sendt via VHF kan afsløre forsvundet fly

Datapakker om motorernes tilstand sendt fra det forsvundne malaysiske fly MH370 via Acars-systemet (Aircraft Communications Adressing and Reporting) indeholder ingen positionsangivelse, men hvis flyet har været i nærheden af en VHF-modtager, så er det muligt at spore sig nærmere ind på dets rute.

Det oplyser en ekspert med stort kendskab til flyindustrien og dens sikkerhedssystemer til Ingeniøren. Han ønsker ikke at få sit navn frem.

Acar-data om motorerne bliver sendt via VHF, hvis det er muligt, fordi det er billigere end satellitkommunikation. Flyselskabet Malaysia Airlines har fuld adgang til alle relevante data, både om motorerne og om, hvilke VHF-stationer der har modtaget signalet.

Hvis data derimod er sendt via satellitter, så kan flyselskabet godt nok se, hvilken satellit der har modtaget signalet, men den viden kan kun bruges til at lokalisere flyet til et meget stort og i praksis – for efterforskningen – ubrugeligt område, understreger kilden.

Ifølge Wall Street Journal har Boeing og Rolls Royce modtaget datapakker via Acars, der giver grund til at antage, at flyet har fløjet i fire timer, efter at flyets transpondersignal forsvandt over havet nord for Malaysia.

Læs også: Ny mystik: Malaysisk fly sendte motordata i fire timer, efter at det forsvandt

Den malaysiske transportminister har dog senere afvist dette.

Data om motorernes tilstand er et almindeligt led i overvågningen af Boeings Trent 800-motorer fra Rolls Royce. Som flyselskab kan man vælge enten selv at få et firma til at foretage overvågningen eller købe sig til ydelsen hos Boeing.

Hvor ofte data skal sendes til landjorden, kan flyselskabet selv vælge. Antallet af prædefinerede rapporter er typisk fire: ved motorstart, ved takeoff, ved almindelig flyvning og kort før landing.

Se Ingeniørens fokus om Malaysia Airlines MH370

Hvor mange rapporter der er modtaget fra det forsvundne MH370, foreligger der ingen oplysninger om.

Data via Acars-systemet er typisk vedhæftet en positionsangivelse, men det gælder netop ikke motordata. Her får man viden om olietryk, ydelse og lignende for at forberede flymekanikere på ting, der skal udskiftes eller repareres. Konkret kan data f.eks. fortælle, om motorens ydelse er så lav, at den skal skiftes eller have vasket turbinebladene.

Kilder til denne artikel var også Kurt Madsen, Havarikommissionen, og Jan Höhne, næstformand i Flyveteknisk Selskab under Ingeniørforeningen.

Grafikken er opdateret torsdag d. 13. marts.

Læs også: Brudstykker af forsvundet fly spottet af kinesisk satellit

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>