Nu er det afgjort: Solcelleejere mister rabat

Det bliver igen lidt dyrere at være solcelleejer. I hvert fald, hvis man hidtil har været friholdt af sit elselskab for at betale den såkaldte nettarif, der opkræves fra alle elkunder for tilslutning til elnettet.

Ingeniøren skrev allerede i marts sidste år, at rabatten var på vej ud, da Dansk Energi havde fået oplyst af Energitilsynet, at det ikke stemte overens med lovgivningen at forskelsbehandle kunder hvad angår fællesudgifterne til elnettet.

Læs også: Solcelleejere får ekstraregning på 1.000 kroner fra elselskaberne

Det fik brancheorganisationen til at udarbejde en ny vejledning til sine medlemmer, som Energitilsynet onsdag endelig sagde god for. Den kommer til at bestå af tre elementer:

Ud over genindførelsen af nettariffen for alle elkunder, vil den nye model bestå af et særligt abonnement for solcelleejere, der skal dække de administrative omkostninger forbundet med den kundegruppe.

Læs også: Vild forvirring om elafgift for solcelleejere

Og endelig har Energistyrelsen godkendt Dansk Energis forslag til en såkaldt rådighedstarif, som bliver pålagt solcelleejere for hver kWh fra solcellerne, der bliver forbrugt i husstanden. Afdelingschef i Dansk Energi Torben Møller Pedersen forklarer, hvordan det i praksis kommer til at blive afregnet:

»Typisk har solceller jo ikke nogen produktionsmåler, så det, vi i praksis gør, er at bruge samme antagelse som Skat og Energinet.dk om solcellernes produktion. Antagelsen er baseret på solcellens effekt og en standardbenyttelsestid på 800 timer pr. år,« siger han.

De nye tariffer skal ligestille elselskabernes forskellige kundegrupper, da solcellejerne har lige så meget brug for strøm som almindelige kunder på mørke vinteraftener.

»Det, som driver omkostningerne i nettet, er at stille kapacitet til rådighed, altså at der hele tiden er mulighed for at få transporteret den strøm igennem nettet, som man ønsker. Der, hvor der virkelig er pres på nettet, er de kolde vinteraftener, og på de tidspunkter hjælper solcellerne os overhovedet ikke,« siger Torben Møller Pedersen.

Ifølge en pressemeddelelse fra Dansk Energi var besparelsen i 2012 for et hus med et forbrug på 5.000 kWh og et installeret anlæg på 6.000 kW gennemsnitligt på 1.000 kroner for solcelleejere, der var fritaget for nettariffen.

Han forklarer, at selvom det nu bliver dyrere for solcelleejere, der har været friholdt fra tariffen, så bliver det ikke dyrere for solcelleejerne end for almindelige elkunder. De samlede opkrævning fra elselskaberne er ikke steget, men blot blevet udlignet, lyder forklaringen.

»Hvis du har to huse ved siden af hinanden med samme forbrug – det ene med solceller og det andet uden – så kommer de to husstande til at betale stort set det samme. Det, der er ideen med den nye vejledning, er, at begge typer af kunder skal betale det samme, fordi de stiller samme krav til kapaciteten i nettet,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>