Universitet overfortolkede forskningsresultater om regnorme og sprøjtegifte

Regnorme orker kun at vokse til halv størrelse, når de lever i sprøjtede marker. Sådan lød det i Danmarks Radio tidligere på dagen på baggrund af en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet, der også blev sendt til Ingeniøren.

Men pressemeddelelsen er nu trukket tilbage, efter at to af forskerne bag, ph.d.-studerende Nicolas Givaudan og lektor Claudia Wiegand, har erkendt, at forskningsresultaterne er blevet overfortolket i pressemeddelelsen.

De danske forskere har studeret ormenes energiforbrug og udført metabolomiske profiler i samarbejde med et fransk forskerhold. Orme af arten Aporectodea er både blevet undersøgt fra en økologisk jord og fra en jord sprøjtet med det almindelige fungicid Opus, fremgår det af den nu tilbagetrukne pressemeddelelse.

Uklart hvad er korrekt

Ifølge pressemeddelelsen havde ormene i en økologisk jord en gennemsnitlig vægt på 0,6 gram, mens ormene i en sprøjtet jord havde en gennemsnitlig vægt på 0,3 gram, og de fungicidbelastede orme viste tegn på højere energiforbrug.

Præcis hvilke dele af pressemeddelelsen, der er ukorrekte. har det ikke været muligt at få et klart svar på fra forskerne, men ph.d.-studerende Nicolas Givaudan erkender, at forskerne følte sig under et pres.

»Jeg skulle forsvare min ph.d-afhandling, så vi gav lov til at lade pressemeddelelsen blive sendt ud, før vi kiggede den ordentligt igennem,« siger Nicolas Givaudan.

Undersøgelsen tyder dog på, at der er to-tre gange flere regnorme i økologisk jord end i sprøjtet jord, men ifølge Claudia Wiegand er det meget sandsynligt, at andre parametre end sprøjtemidler har indflydelse på regnormes vækst og reproduktion, siger hun i en opdateret artikel på DR.

Regnormeforskningen er et samarbejde mellem Université de Rennes 1 i Frankrig og Syddansk Universitet. Arbejdet finansieres af en bevilling fra Det Europæiske Universitetsinstitut i Bretagne, Frankrig, givet til Claudia Wiegand.

Forskningen er også udgivet i tidsskriftet Soil Biology and Biochemistry.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>