Ny wifi-standard skal gøre op med netværks-kaos

Der er trængsel i æteren. I tæt beboede områder er det ofte muligt at fange mange forskellige trådløse netværk, og de mange overlappende signaler sætter den gamle wifi-standard under pres.

Derfor skal der udvikles en ny standard til wifi-protokoller, lyder det fra den internationale nonprofit-organisation IEEE, der står bag den oprindelige standard, som i dag sørger for, at alverdens netværk kan forstå og kommunikere med enheder, uanset hvor i verden du kommer hen.

IEEE har nu nedsat en arbejdsgruppe, der skal udvikle en ny standard til wifi-protokoller, så man undgår, at netværkene forstyrrer hinanden på steder med stor koncentration af wifi-signaler. Det skriver Elektroniktidningen.

Den nuværende wifi-standard, ‘802.11’, der kom i sin første udgave allerede tilbage i 1990’erne, var aldrig tiltænkt et miljø med mange overlappende signaler. Dengang blev standarden udviklet med det formål at kunne håndtere download-trafik af enkelte store filer og ikke både up- og download af mange små datapakker, som vi fortrinsvis gør brug af i dag, når vi surfer på nettet.

Accesspoint skal tale sammen

Med den kommende standard skal accesspoint i fremtiden kunne tale sammen og dermed koordinere en fornuftig fordeling af de tilgængelige kanaler. Desuden skal standarden også opdateres til moderne brug og optimeres i forhold til, at trafikken løber begge veje i form af små datapakker.

I de nyeste udgaver af 802.11 er flere kanaler slået sammen for bedre at kunne håndtere de stigende datamængder, vi sender over trådløse netværk i form af tv-streaming og andre datatunge tjenester. Det har haft den kedelige effekt, at krydsfelterne mellem signalerne er blevet endnu mere tætpakkede.

Den nye standard går under navnet ‘High Efficiency Wifi’ (HEW) og udvikles med deltagelse af udviklingsfolk fra industriens allerstørste aktører såsom Sony, Samsung og Huawei. Det er uvist, om den nye standard bliver gjort bagudkompatibel med den allerede eksisterende standard, hvilket dog virker mest sandsynligt, da antallet af wifi-enheder, der kommunikerer under 802.11-standarden verden over, er nærmest utælleligt.

Tidsplanen for udrulning af HEW skal dog stadig måles i år, da standarden først skal igennem en grundig testfase foruden de lige så tidskrævende forhandlinger mellem industriens parter.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>