Slukkede baglygter: Stor risiko og minimal CO2-besparelse

Biler med slukkede baglygter er blevet et hyppigere syn på vejene. Det hænger sammen med et EU-direktiv, der i 2011 blev til dansk lovgivning. Loven påbyder bilproducenter i EU at lade kørelyset tænde samtidig med bilen – men kun på forlygterne.

I dag har det den effekt, at baglygterne på mange nyere biler ikke automatisk tænder, når bilen starter, som danskerne ellers har været vant til.

Én af begrundelserne for loven var dengang, at nedsat brug af bilens lygter ville have en positiv effekt på miljøet i form af mindre brændstofforbrug og dermed mindre CO2-udledning. Men hvor stor en forskel gør det i CO2-regnskabet, når bilerne kører rundt uden de røde lygter tændt?

Det har Ingeniøren bedt Kim Winther, seniorkonsulent inden for Transport og Elektriske Systemer ved Teknologisk Institut, regne på.

6 kg mindre CO2 – i allerbedste fald

Først og fremmest er beregningen foretaget med en effekt på baglygterne på 10 Watt (fem pr. styk), svarende til en glødepære. Mange nye biler kører rundt med LED-pærer, der er langt mere energibesparende, så udregningen er altså et udtryk for den størst tænkelige CO2-besparelse.

Baglygterne får deres strøm fra bilens generator, der igen får sin energi fra motoren – i begge led går kun en ubetydelig procentdel af energien videre til lygterne. Den første udregning går derfor på at finde, hvor stor en effekt baglygterne skal bruge fra brændstoffet for at lyse.

Med et samlet energiforbrug på 10 W og en virkningsgrad (procentdel af energien, der effektivt udnyttes) i generatoren og motoren på henholdsvis 60 og 25 procent får Kim Winther det til, at der skal bruges cirka 67 W fra brændstoffet for at drive de to baglygter.

Regner man dertil med, at en gennemsnitlig bil kører 20.000 kilometer om året med 60 km/h fås en total årlig køretid på cirka 333 timer. Det giver godt og vel et samlet baglygte-brændstofforbrug på 22 kilowattimer (22.333 Wh). Det svarer ifølge Kim Winther til 2,5 liter benzin pr. år, der brændes af for at forsyne baglygterne.

Omsættes det til CO2-udledning, udgør slukkede baglygter en besparelse på cirka 5-6 kg CO2 pr. bil om året, forudsat at lygterne er slukket i hele køretiden. Lovgivningen foreskriver dog stadig, at lygterne skal tændes ved mørkets frembrud, eller når sigtbarheden i øvrigt kræver det, hvilket yderligere sænker besparelsen.

Til fare for trafikken

Eftersom da danske bilister i årevis har været vant til, at lygterne automatisk tændte, når bilen blev sat i gang, har lovgivningen den konsekvens, at mange ikke lægger mærke til, at de kører rundt med slukkede lygter under forhold, hvor det er påkrævet.

Flere eksperter har da også påpeget, at de slukkede lygter kan udgøre en fare for trafiksikkerheden.

»Det er særligt i skumringen, at man kan glemme at tænde lyset, fordi man stadig kan orientere sig i trafikken uden lys, eller fordi man ikke er klar over, at baglygterne ikke er tændte. Men kører man i en bil med den moderne udgave af kørelyset, skal man huske at tænde bilens rigtige nærlys, når mørket falder på. Det samme gælder, hvis vejrforholdene pludselig ændrer sig. Gør man ikke det, har de bagvedkørende svært ved at se én, og det kan skabe farlige situationer i trafikken,« sagde bilteknisk redaktør på Motor, Søren W. Rasmussen til fdm.dk tilbage i januar.

Senest kunne DR’s Trafikcenter i København konstatere, at slukkede baglygter er en farlig kombination med danske bilister. En tåget morgen modtog Trafikcentret således 300 opkald på tre timer fra bekymrede trafikanter, der meldte om slukkede baglygter i den ringe sigtbarhed.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>