Piratpartiet advarer mod EU’s nye telepakke: »Uansvarlig populisme«


Amelia Andersdotter. Foto: Epaminondas Koutsoukis (licens: CC-BY)

Den nye telepakke fra EU er på skinner, efter en afstemning i Europa-Parlamentets industriudvalg tirsdag, hvor mange måneders forhandlinger blev afsluttet med et flertal for en hel bunke nye regler for telebranchen i EU.

14 ud af 21 tilstedeværende medlemmer af udvalget stemte for, men blandt dem var ikke Amelia Andersdotter, svensk politiker fra Piratpartiet og medlem af gruppen De Grønne i Europa-Parlamentet, som også huser Margrethe Auken fra SF.

For mens kommissær Neelie Kroes og Venstres Jens Rohde, der har været fanebærer for et forslag om at afskaffe roaming, ser pakken som en sejr for især forbrugerne, er Piratpartiet omvendt meget kritisk.

Læs også EU siger ja til at afskaffe roaming – Piratpartiet protesterer

»Jens Rohde og Neelie Kroes sælger ud af fremtidens digitale økonomi, og de står offentligt og fortæller, hvordan de vil spytte på den. De udretter store skader lang tid frem for hele konkurrencen på alle lag af telemarkedet. Det er virkelig uansvarligt,« siger Amelia Andersdotter til Version2.

Med forslaget følger både en afskaffelse af særlige roaming-priser for at bruge tale, sms eller data i andre EU-lande, gældende fra december 2015 om alt går vel, samt EU’s første regelsæt om netneutralitet. Her er man endt med et slags kompromis, hvor et forbud mod at spærre eller nedprioritere tjenester i nettrafikken skal beskytte forbrugerne mod teleselskaberne som ’gate-keepere’ på internettet. Men samtidigt har får teleselskaberne lov til at kræve særskilt betaling for ’specialiserede tjenester’, og her er reglerne ikke specielt entydige.

»Det er et hul i forslaget, for teleselskaber kan selv bestemme, hvad der er ’specialiserede tjenester’. Og teleselskaberne vil gerne have flere tjenester og services selv. Hele ideen er, at man i fremtiden binder innovation og tjenester til teleselskaberne, og det har man prøvet før, for eksempel med Minitel,« siger Amelia Andersdotter, med henvisning til en fransk forløber for det åbne internet, hvor ét teleselskab styrede, hvad man kunne få af tjenester på Minitel-portalen.

Reglerne om netneutralitet skal ifølge Piratpartiet være helt klare og forbyde teleselskaberne at behandle nogen form for trafik bedre end andet.

»På den måde holder du konkurrencen på applikationslaget åbent for alle og sikrer innovation og en åben bruger-interaktion, som ikke er kontrolleret af nogen længere oppe upstream i IP-stakken,« siger Amelia Andersdotter.

Læs også: EU’s roaming-aftale truet af strid om netneutralitet

Læs også: Roaming-ballade i EU: ’En ordentlig gang sukker på en bitter pille’

Ifølge Piratpartiet er roaming-aftalen en slags røgslør, der skal bruges til at dække over de ubehagelige dele af telepakken. Men det er gået alt for stærkt, fordi folk som Jens Rohde og Neelie Kroes ville have en populær udmelding klar inden valget til maj, mener den svenske pirat-politiker.

»Hr. Rohde vil have medierne til at skrive, at han afskaffede roaming, men ved at melde ud på forhånd på sådan en uforsigtig måde, forstyrrer han hele telemarkedet. Han ofrer en masse dynamik på det europæiske telemarked for at kunne sende en god pressemeddelelse ud. Det er ren populisme,« mener Amelia Andersdotter.

Læs også: EU-politiker: Nu bliver roaming afskaffet helt i EU

Læs også: Sådan kom EU-forbuddet mod roaming-priser på bordet

De store selskaber skruer bare prisen op

Faktisk er Piratpartiet helt imod, at man afskaffer roaming på den måde, fordi det påvirker de mindre teleselskaber mere end de store.

»De store teleselskaber er grundlæggende ligeglade med det, altså alle de tidligere nationale monopoler, for det betyder ikke så meget for dem. De kan altid hæve priserne for de andre aktører, dem uden eget netværk. Og når du fjerner roaming for forbrugerne, men ikke i en gros-handlen mellem selskaberne, vil du få færre teleselskaber på markedet. Det ved Jens Rohde godt. Hvis han havde været bare en lille smule intelligent, ville han vide, at spørgsmålet har været oppe før. Roaming er ikke et nyt emne i Europa-Parlamentet,« siger Amelia Andersdotter.

Jens Rohde har omvendt kaldt Piratpartiets enlige politiker i Europa-Parlamentet for ’uden for pædagogisk rækkevidde’ og ude af stand til at lave politik, hvor man må indgå kompromiser.

Den kritik afviser hun og siger, at Jens Rohde har været helt ensporet og kun gået op i at få roaming-aftalen igennem, uden at se på helheden.

»Jeg har forsøgt en dialog med Hr. Rohde i seks måneder, og det eneste han har kunnet sige var ’roaming skal afskaffes i 2015’,« skyder Amelia Andersdotter tilbage mod den danske Venstre-mand.

Giv tid og undersøg til bunds

Kunne Piratpartiet og De Grønne bestemme, skruede man tempoet ned og undersøgte til bunds, hvilke konsekvenser de forskellige lovændringer har for telemarkedet.

»Roaming-regulering skulle være undersøgt nærmere frem til 2016. Vi har desperat brug for at se nærmere på wholesale-roaming (betaling teleselskaberne imellem, red.) og termination rates. Måske skulle vi også se på funktionel separation, så man adskiller services fra selve netværket, altså at ét firma ejer mobilmasterne, og et andet firma sælger tjenester til dem. Det ville gøre en stor forskel for konkurrencen på markedet. I stedet går man efter de populære pressemeldinger,« siger Amelia Andersdotter.

Faktisk er der så mange problemer, der skal løses, at al snakken om roaming tager fokus fra en samlet helhedsplan, der kan sikre konkurrencen på markedet, mener hun.

»Der er rigtig meget, der skal gøres – og roaming er ikke blandt det, man skal prioritere. Det er et vildspor,« siger Amelia Andersdotter.

Ingen samlet strategi

I stedet har man med den store og komplekse lovpakke skudt i mange forskellige retninger, uden nogen samlet strategi, mener hun. Og de store borgerlige partier har slet ikke levet op til deres ansvar, lyder vurderingen.

»Det her forslag river alt det ned, der er besluttet på teleområdet de sidste fire år. Der er noget fundamental galt i Europa-Parlamentet, når det er Piratpartiet, som siger: ’hør her, vi skal passe på med for store ændringer, vi bør undersøge det nærmere’. Det burde være den konservative gruppe, der sagde det, men de har været fuldt ud tilfredse med at lytte til store koncerners ønsker, og den liberale gruppe burde kæmpe for bedre konkurrence, men de har været villige til at gøre det samme som de konservative. Hvad er der dog galt med de liberale og de konservative?« siger Amelia Andersdotter indigneret.

Ifølge hendes vurdering læner de store partier på midten og til højre i Europa-Parlamentet sig alt for meget op ad, hvad store teleselskaber og tidligere monopoler som Deutsche Telekom og spanske Telefonica mener.

»De har mange penge og lobbyister. De fleste MEP’er har ingen anelse om, hvad det handler om, og så følger de bare lobbyisterne,« siger Amelia Andersdotter.

Et spørgsmål om gæld og banker

Samtidigt fortæller hun, at EU-Kommissionen også ønsker at konsolidere telemarkedet, fordi mange selskaber har en stor gæld.

»På grund af deres enorme bankgæld bliver de nødt til at blive større. Så i praksis bruger Kommissionen den her teleregulering som en gældsregulering, efter ønske fra bankerne,« siger hun.

Og når store teleselskaber med EU’s hjælp bliver mere dominerende, vil det gå ud over konkurrencen.

»Hele telepakken har meget store og dybe konsekvenser for det europæiske telemarked. Ikke bare for forbrugernes regninger, men også hvor mange teleselskaber, vi vil ende med at have i Europa. Og hvordan vi får investeret mere i nye netværk og hvordan vi har fastnet-forbindelser. Hvis du koncentrerer det hele, vil du ikke have sammen dynamik på markedet. Spørgsmålet er, om man i fremtiden også kan få internet fra et mindre firma,« siger hun.

Det er en slags studehandel, hvor roaming-aftalen skal dække over, at de store teleselskaber får lov at bestemme en masse, mener Amelia Andersdotter.

»I praksis er det en aftale, hvor nogle teleselskaber får lov at beholde deres kobbernetværk, som de har håndteret forkert i 20 år, mod at vi så afskaffer roaming. Jeg ville foretrække at man gennemtænkte det her.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>