EU siger ja til at afskaffe roaming – Piratpartiet protesterer

Da Europa-Parlamentets industriudvalg den 24. februar skulle have stemt en ny telepakke igennem, stak gruppen De Grønne, som rummer blandt andet SF fra Danmark og Piratpartiet fra Sverige, en kæp i hjulpet og aflyste afstemningen på en teknikalitet.

Nu er afstemningen så blevet gennemført, med et flertal fra de store grupper i Europa-Parlamentet, og dermed er roaming på vej til at blive afskaffet, efter planen i december 2015. Det skriver Neelie Kroes, kommissær for digitale anliggende i EU, begejstret i en pressemeddelelse.

Læs også: EU-politiker: Nu bliver roaming afskaffet helt i EU

Læs også: Sådan kom EU-forbuddet mod roaming-priser på bordet

Men begejstringen er meget lille hos De Grønne, og især hos Piratpartiets repræsentant Amelia Andersdotter, der har arbejdet med telepakken.

»I praksis er det her en aftale, hvor man giver de store teleselskaber, der tidligere havde monopol, lov til fortsat at have deres kobbernet, som de i tyve år har misbrugt, mod at man afskaffer roaming. Jeg ville foretrække, at man gennemtænkte det her, i stedet for at man går efter at få en populær pressemeddelelse ud før valget i maj,« siger hun til Version2.

Telepakken rummer en hel stribe forskellige reguleringer og regler og dækker vidt forskellige dele af teleindustrien. Med i pakken er også nye regler om netneutralitet, som ikke tidligere har været beskyttet i EU.

Men resultatet er et knæfald for de store teleselskaber, mener Piratpartiet, som får lov at indrette såkaldte ’specialized services’, altså tage ekstra betaling for at sikre en god båndbredde til specifikke tjenester.

Læs også: EU’s roaming-aftale truet af strid om netneutralitet

Læs også: Roaming-ballade i EU: ’En ordentlig gang sukker på en bitter pille’

Den positive udlægning af de kommende regler er, at der nu kommer et forbud mod, at teleselskaberne blokerer eller nedprioriterer trafik fra tjenester, der konkurrerer med deres egne. Jens Rohde, Venstre-medlem af Europa-Parlamentet, har tidligere forklaret til Version2, hvordan undtagelsen om specialiserede services for eksempel kan bruges af hospitaler, hvis de skal være helt sikre på at kunne få en video-transmission af en operation igennem.

Men reglerne er ikke ret klare, og derfor frygter modstanderne af aftalen, at teleselskaberne breder konceptet ud til almindelige forbrugere, som i værste fald måske kun kan få rimelig hastighed på video-streaming, hvis de betaler ekstra.

»Det er teleselskaberne, der kommer til at bestemme, hvad der er ’specialiserede services’. Det er et smuthul i aftalen, fordi teleselskaberne ønsker at gå ind og selv levere flere services,« siger Amelia Andersdotter.

Nu opfordrer Piratpartiet og De Grønne derfor medlemmerne af Europa-Parlamentet til at stemme imod forslaget, uanset hvad deres politiske grupper har besluttet på forhånd, når telepakken skal til afstemning blandt samtlige medlemmer i april.

Ligesom i Folketinget i Danmark bliver politik nemlig forhandlet og klappet af i udvalgene, mens afstemningerne i parlamentssalen plejer at være givet på forhånd.

Generelt har politikerne på midten og til højre i Europa-Parlamentet i al for høj grad lyttet til de store teleselskaber, mens konkurrencen fra mindre selskaber får dårligere vilkår fremover, mener Piratpartiet.

»Vi tror på, at konkurrence er godt på markedet. Hvis det hele bliver konsolideret og koncentreret til de store selskaber, vil du ikke have samme dynamik og innovation. Der er noget fundamentalt galt i Europa-Parlamentet, når det er Piratpartiet, der siger ’hør her, vi skal passe på med for store ændringer, vi bør undersøge det nærmere’. Det burde være den konservative gruppe, og den liberale gruppe burde kæmpe for bedre konkurrence, men de ville hellere lytte til de store koncerner i telebranchen,« siger Amelia Andersdotter.

Læs hele interviewet med Amelia Andersdotter

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>