Telenor: Vores mobilnet er bedre end de andres

Telenor har bestilt Teknologisk Institut til at undersøge det, Telenor har defineret som brugeroplevelsen, på det danske mobilnet hos de fire store operatører, TDC, 3, Telenor og Telia. Og ifølge testresultatet så er det Telenor, der har den højeste score på det, der kaldes en ‘fejlfri brugeroplevelse.’

‘Fejlfri brugeroplevelse’ har Telenor defineret som:

  • 30 sek. fejlfri mobiltelefonsamtale
  • 5 MB download inden for 30 sek.
  • 5 MB upload inden for 60 sek.
  • 60 sek. Youtube-video uden buffering-ventetid

Selve målemetoden har Teknologisk Institut stået for.

Målt på disse parametre har Telenor en testscore på 76 %, TDC 50 %, 3 har 52 %, mens Telia scorer 71 %. Det kan måske virke lidt overraskende, at Telia ligger under Telenor i testscore, eftersom de to virksomheder deler netværk. Adm. direktør Marek Slacik fortalte på et netop overstået pressemøde, at virksomhederne ikke deler det bagvedliggende core-netværk, og at det eventuelt kan forklare forskellen.

Testen er foretaget på 500 målesteder fordelt i kvadrater på 10×10 km rundt om i landet, hvor de fire teleoperatørers net er blevet testet. Tætheden af målingerne er fordoblet i de større byer, da større bygninger kan påvirke dækningen lokalt, fremgår det af rapporten fra Teknologisk Institut.

Desuden er testen foretaget med den populære iPhone 5S. Ud over at være populær gjorde den sig også bemærket i en test af antennerne i mobiltelefoner, som Aalborg Universitet stod for i december på vegne af Erhvervsstyrelsen. Her klarede smartphonen sig dårligt i flere frekvensbånd med undtagelse af UMTS900, hvor det var den telefon, der klarede sig bedst.

Læs også: Professor bag antennetest: Derfor vurderer vi telefonerne ved 2G

Netværksdirektør i Telenor Richard Stigaard mener, at det er fair at bruge iPhone 5S som benchmark-telefon i en måling af ikke bare Telenors net, men også konkurrenternes. Han medgiver dog, at en anden testtelefon kunne have givet et andet resultat. Men det er også et spørgsmål om kunderelevans, påpeger netværksdirektøren.

»Vi prøver at gøre testen så kunderelevant som muligt, og derfor er det også vigtigt at måle ud fra de telefoner, der er derude. Vi kunne godt have valgt en Doro-telefon (som vandt antennetesten på GSM900, red.), så havde nogle andre netværk ligget højere, og vi havde nok også ligget højere selv så. Og måske havde differencen været mindre. Men omvendt, der er kun nogle få tusinde telefoner derude, så det er ikke relevant.«

Men er det ikke lidt den omvendte verden at definere kvaliteten af netværket ud fra telefoner, som måske har en dårlig antenne?

»Vi kan blive helt enige om, at det er telefonerne, der er problemet i det her spil. Men sådan ser kunder ikke på det,« siger Richard Stigaard.

Lige nu foregår der en diskussion i EU-regi om at tilvejebringe informationer om antennekvaliteten, så forbrugerne også kan forholde sig til den, når de køber telefon. Og Richard Stigaard medgiver, at det er en væsentlig opgave at forklare kunderne, at antennen også betyder meget i forhold til brugeroplevelsen.

»Jeg plejer at sige, når man snakker om kundeoplevelsen: Man skal kigge på kundens behov, man skal kigge på, hvad dækningen er der, hvor han bevæger sig, og kigge på kundens telefon. Det er det, der bestemmer, hvad kunden får af oplevelse. Bor du ude i skoven, er det ikke sikkert, en iPhone er den bedste telefon at give kunden,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>