Populære rynkebehandlinger kan give ømme knuder i ansigtet

De populære ‘fillers’, som et stigende antal kvinder får sprøjtet ind i læberne eller ved øjnene for at rette rynker ud, kan have en kedelig bivirkning.

I takt med et voksende antal behandlinger stiger også antallet af patienter, som får ømme knuder i ansigtet, fordi der har sneget sig bakterier med under indsprøjtningen.

Hidtil har lægerne troet, at knuderne skyldtes, at patienten var allergisk over for fillerne, f.eks. det kendte Restylane. Men nu peger forskning fra Københavns Universitet på, at der i stedet er tale om bakterier, der sniger sig med sprøjten ind under huden på patienterne, som risikerer at blive totalt skamferet.


Dansk forskning viser, at skønhedsbehandlinger kan ende i ømme knuder på grund af bakterier. Foto: Københavns Universitet.

»Desuden har vi vist, at fylderne fungerer som rugekasse for infektion, og at der kun skal sølle ti bakterier til for at skabe et grimt sår og en sej hinde af bakterielt materiale – kaldet biofilm – som er umulig at bekæmpe med antibiotika,« fortæller Morten Alhede, som er postdoc på Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Læs også: Ny dansk teknologi mod bumser og rynker

Netop fordi påstanden tidligere har været, at de grimme sår skyldtes allergiske reaktioner, har lægerne typisk prøvet at behandle sårene med steroider. Dette har dog vist sig som en dårlig idé, da det risikerer at forværre tilstanden.

Heldigvis kan infektionerne forebygges ved hjælp af profylaktisk antibiotika, der skal sprøjtes ind sammen med fyldstoffet, siger Morten Alhede:

»Vores nye forskning understreger, hvor vigtigt det er, at behandlerne følger den procedure for at undgå komplikationer.«

Forskerne anslår, at mellem 1 promille og 1 procent af filler-behandlingerne ender med en bakterieinfektion, der i værste fald kan være skamferende.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>