Forsvarsminister: Mål om havmiljøflyvninger nås heller ikke i år

Allerede nu står det klart, at forsvaret heller ikke i 2014 kommer til at leve op til de internationale krav om to ugentlige havmiljøflyvninger. Det fastslog forsvarsminister Nicolai Wammen (S) tirsdag eftermiddag på et samråd om sagen.

»Der har allerede været problemer i uge 3, hvor forsvaret ikke har kunnet afvikle flyvningerne på grund af sygdom. Jeg forventer dog, at de flyvninger bliver afviklet senere på året,« lød det fra forsvarsministeren under samrådet, der var indkaldt af Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen.

Det kniber mere end gevaldigt for forsvaret at leve op til Helsingfors-konventionen klokkeklare krav om at flyve mindst to gange om ugen. Flyvningerne er nødvendige for at spore eventuelle oliesyndere i danske farvande og skabe en præventiv virkning.

Læs også: Igen-igen: Jagt på oliesyndere måtte vige for ministertransport

Som omtalt tidligere tirsdag kunne forsvaret i fem af årets uger i 2013 ikke leve op til kravene. Der var dog tale om en fremgang i forhold til 2012, hvor tallet var 19 uger.

Challenger-flyene har været præget af tekniske fejl, der har været sygdom i besætningen, og ikke mindst har forsvaret flere gange prioriteret VIP-flyvninger af bl.a. den ansvarlige forsvarsminister.

Nicolai Wammen konstaterede, at forsvaret havde fløjet 102 af de 104 flyvninger, men altså ikke i det flyvemønster, der stilles krav om i konventionerne, som Danmark anser som bindende.

Derfor vil Forsvarsministeriet endnu en gang stramme på eftersynet af forsvarets evne til at løse opgave, lød det fra Wammen.

Han fortalte også, at forsvaret selv tager fat på problemet og vil undersøge brugen af af droner og satelliter som supplement til flyvningerne med Challenger-flyene.

Læs også: Ministres VIP-flyvning gik forud for kamp mod oliespild

Endelig vil forsvaret overveje at bruge fly fra Hjemmeværnet, og så vil Forsvarskommandoen stramme op på, hvornår man afgiver flyene til at transportere ministre på bekostning af havmiljøflyvningerne.

Det skete blandt andet uge 50, hvor Nicolai Wammen selv skulle til Cypern til møde forud for håndteringen af de kemiske våben i Syrien.

Wammen fortalte også, at forsvaret overvejer at udruste det tredje Challengerfly, så det også kan udføre havmiljøopgaver.

»Havmiljøflyvningerne ligger både mig, ministeriet og Folketinget stærkt på sinde. Vi skal leve op til vores internationale forpligtelser,« sagde Nicolai Wammen.

Forsvarsministeren forventer, at de planlagte 104 flyvninger afvikles i løbet af 2014. Hertil kommer to flyvninger, der blev aflyst i 2013. De skal gså afvikles i 2014, lød det.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>