Radikale: Digitale betalinger fortsætter, selvom bankerne strejker

Der er ingen grund til at hamstre kontanter af frygt for, at en strejke i finanssektoren vil sætte det økonomiske Danmark ud af spillet. Det er budskabet fra Det Radikale Venstres erhvervsordfører Ida Auken.

»Hvis det skulle blive aktuelt, og der udbryder strejke i finanssektoren, så vil vi sammen med vores regeringspartner sørge for, at der stadigvæk kan foretages elektroniske betalinger. Det giver sig selv, at der skal kunne udbetales lønninger og andet«, siger Ida Auken til Version2.

Ida Auken vil dog ikke uddybe, hvad man konkret vil gøre, og det står altså ikke klart, om regeringen allerede har bestemt sig for at lave et lovindgreb, hvis der udbryder konflikt.

»Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag, da der forhandlinger i gang«, lyder det fra Ida Auken.

Hos regeringens lejlighedsvise støtteparti, Enhedslisten, er man dog klar modstander af, at regeringen blander sig i en eventuel konflikt.

»Vi opfordrer ikke til regeringsindgreb. Folketinget skal holde fingrene fra faglige konflikter«, skriver Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, til Version2.

Læs også: Strejke i finanssektoren lukker stort set alle digitale betalinger

Nets forpligtet til at lukke alt ned

Finansforbundet, der er fagforening for de ansatte i den finansielle sektor, forhandler i øjeblikket lønoverenskomst med modparten hos Finanssektorens Arbejdsgiverforening. De er tilsyneladende langt fra at blive enige, og Finansforbundet indgav for nylig andet konfliktvarsel, og dermed kan en strejke blive aktuel fra den første april.

I går kunne Version2 så fortælle, at Nets er overenskomstmæssigt forpligtet til at lukke de funktioner ned, som virksomheden varetager for bankerne, hvis der skulle udbryde strejke. Nets oplyste, at det vil være umuligt at bruge nogen former for betalingskort, ligesom betalingsservice og netbank også vil lukke sammen med fysiske banker og hæveautomater.

Direktøren for FDIH medlte ud, at dansk e-handel vil lide store tab, hvis scenariet bliver til virkelighed, men nu kan de handlende – og resten af Danmark – altså tilsyneladende ånde lettet op, hvis meldingen fra de radikale står til troende.

Professor: Den danske model kan ikke favne alt

Ole Hasselbalch er jura-professor ved Århus Universitet, og han har beskæftiget sig indgående med samfundsskadelige konflikter. Og han mener, at den truende bankstrejke eksemplificerer, at det er nødvendigt at revidere overenskomstsystemet på de områder, der er vitale for samfundets drift.

»Hele samfundet går jo i stå, hvis bankvæsenet går ned. Det er fuldstændigt meningsløst at have et overenskomstsystem på de områder, hvor man ikke kan praktisere en konflikt«, siger Ole Hasselbalch til Version2 og fortsætter:

»Hvis du var statsminister, ville du så acceptere sådan en konflikt? Det tror jeg ikke. Det er politisk uspiseligt, derfor lever dele af finanssektoren i denne sammenhæng i en illusion. Der er behov for, at man sætter sig ned og diskuterer, hvad de der er muligt, og hvad der ikke er«, siger Ole Hasselbalch til Version2.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>