Rigshospitalet bygger fuldautomatisk sterilcentral til 500 mio. kroner

Byggeriet af en ny sterilcentral på Rigshospitalet er i projekteringsfasen med forventet udbud medio 2015. Foruden selve bygningen kommer en stor del til at handle om automation, logistik, højlager og robotter. Det fortæller projektleder Kevin Jungløv fra rådgivningsvirksomheden Alectia:

»Vi har tidligere set sterilcentraler, hvor forskellige automationsløsninger afskaffede nogle af de manuelle arbejdsgange. Med den nye central arbejder vi med en helhedsløsning, hvor de forskellige automationsløsninger hænger sammen som perler på en snor,« forklarer han.

Læs også: Statsministeren præmierer hospitals-automatik på HI-messen

I 2011 idriftsatte Gentofte Hospital en delvist automatiseret sterilcentral. Her var det primært processen efter autoklaver og lagerfunktionen, som var blevet automatiseret.


Sådan regner tegnestuen C.F. Møller med, at den kommende Sterilcentral på Rigshospitalet kommer til at se ud. Foto: c.f.møller

Når centralen på Rigshospitalet er klar, vil det i praksis betyde, at de to eneste manuelle processer fra transportvognene ankommer i modtagelsen med de brugte instrumenter, til de igen kan sendes ud til operationsstuerne, består af en forbehandling i det ‘urene ’ område, hvor instrumenterne forvaskes, og der, hvor instrumenterne lægges i bakker for at gøre dem klar til autoklave-processen. Det skulle forbedre arbejdsmiljøet for de ansatte ved at reducerer en lang række tunge og gensidige løft.

Efter at de er blevet steriliseret i autoklaven, bringer en robot instrumenterne til et højlager. Her er der plads til cirka 11.000 enheder i et såkaldt kaotisk lager, hvor en robot plukker varer ud fra de ordrer, hospitalerne sender til centralen. Lagret bliver fem-seks gange større end det nuværende lager på Gentofte Hospital.

Ud over autoklaver består centralens udstyr blandt andet af vaskeborde, vaskemaskiner, pakkeborde, ultralydsapparater og et laboratorium.

Den samlede kapacitet på sterilcentralen svarer til 100.000 indgreb per år fordelt på 70.000 almindelige operationer, 15.000 cadio-procedurer og 15.000 ambulante senge.


Sterilcentralen på Rigshospitalet.

Belært af andres erfaringer bliver der dog ikke noget med at teste ny og uprøvet teknologi af, forsikre Kevin Jungløv.

»Til alle processerne arbejder vi med at bruge kendt teknologi, som allerede fungerer ude i industrien. Udfordringen bliver at få de enkelte processer til at ‘tale’ sammen,« siger han.

Læs også: Robotter holder styr på plaster og skalpeller på Gentofte Hospital

Bygherren har allerede afholdt informationsmøde for potentielle leverandører, og her er interessen meget stor. Kevin Jungløv regner med, at selve automationsleverancen vil blive delt op, så der ikke kommer til at være én hovedleverandør. Selve udbuddet med kravspecifikationer er netop nu ved at blive udarbejdet.

Foruden sterilcentralen på Rigshospitalet, der skal stå klar i 2017, vil der blive bygget en tilsvarende på Herlev Hospital. Tilsammen vil de kunne forsyne alle hospitalerne i Region Hovedstaden.

Prisen for sterilcentralen kommer op på godt 500 mio. kroner. Heraf udgør 200 mio. kroner udgiften til bygninger og installation, mens selve automatiseringsdelen forventes at udgøre godt 145 mio. kroner.

Fra Alectias side håber man, at den nye sterilcentral kan gå hen og blive en eksportsucces. Det siger Michael Jensen, der er forretningsdirektør hos Alectia for hospitalsområdet:

»Når sterilcentralen er færdig, er det den mest automatiserede i hele verden, og der er derfor et stort potentiale for eksport af dansk ekspertviden,« siger Michael Jensen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>